În anul 2019, salariații din Republica Moldova vor beneficia de trei zile libere suplimentare pe lângă cele prevăzute de Codul muncii. Este vorba despre zilele de 30 aprilie, 10 mai și 26 august. Acestea vor fi recuperate în trei sâmbete.
Totodată, Codul muncii stabilește drept zile nelucrătoare:
- 1 ianuarie – Anul Nou;
- 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
- 8 martie – Ziua internaţională a femeii;
- prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;
- ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);
- 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;
- 9 mai – Ziua Europei şi cea a comemorării eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial;
- 27 august – Ziua Independenţei;
- 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”;
- 25 decembrie – Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
- ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.
La sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai moldovenii vor putea beneficia de o vacanță. În perioada 27 aprilie – 12 mai, din totalul de 16 zile, doar patru vor fi lucrătoare. Asta pentru că pe 28 aprilie este sărbătorit Paștele. Prin urmare și 29 aprilie va fi liberă, iar ziua e 30 aprilie, conform deciziei Guvernului, va fi recuperată în data de 13 aprilie, scrie bizlaw.md.
Totodată, ziua de 1 mai este liberă, potrivit Codului Muncii. Astfel, în săptămâna dintre Paște și Paștele Blajinilor, doar două zile vor fi lucrătoare, 2 și 3 mai. Următoarea săptămână începe iarăși cu ziua de luni liberă și se încheie cu o minivacanță de joi până duminică, inclusiv. Astfel, și de această data se va lucra doar două zile, 7 și 8 mai. Prin urmare, în această perioadă puteți să beneficiați de concediu de 16 zile, cerând de la angajator doar patru zile libere.