mamaplus

Câte școli din nordul Moldovei și-au închis ușile în ultimii ani

-
//
29.03.2022

În ultimii zece ani, Republica Moldova a devenit cu 214 școli mai săracă. Anume atâtea instituții de învățământ și-au închis ușile în această perioadă, arată datele Ministerului Educației. Se întâmplă din cauza numărului mic de elevi, mai ales în sate. În ultimii trei ani au fost reorganizate aproape 50 de instituții de învățământ, iar clădirile şcolilor părăsite au rămas în stare avansată de degradare.

Jurnaliștii Nordnews au decis să afle câte școli cu predare în limba română și limba rusă s-au închis în nordul țării, dar și câte instituții de învățământ își continuă activitatea.

Potrivit Consiliului Raional Florești, la moment, în raion activează 42 de școli cu predare în limba română și patru școli cu predare în limba rusă. În ultimii 10 ani, în raionul Florești s-a închis o singură școală cu predare în limba rusă și nouă școli cu predare în limba de stat. Totodată, în ultimul an, în raionul Florești nu s-a închis nicio școală cu predare în limba rusă, dar s-au închis două școli cu predare în limba română.

Consiliul Municipal Bălți ne-a comunicat că, în prezent, în municipiu activează opt instituții de învățământ cu predare în limba de stat, unde își fac studiile 8599 de elevi, și 15 instituții de învățământ cu predare în limba rusă, unde își fac studiile 6399 de elevi. De asemenea, în municipiul Bălți activează un gimnaziu mixt, în care își fac studiile 136 de elevi. Potrivit aceluiași consiliu, în ultimii 10 ani, precum și în ultimul an, în municipiu a fost închis un singur gimnaziu cu preadare în limba rusă, din cauza unui număr redus de elevi.

Președintele Raionului Sîngerei ne-a comunicat că rețeaua școlară a raionului Sîngerei este constituită din 39 de instituții, 32 dintre care sunt cu predare în limba română, patru cu predare în limba rusă și trei sunt mixte. În ultimii 10 ani, în acest raion au fost închise patru școli cu predare în limba rusă și opt școli cu predare în limba română. Începând cu anul 2020, aici nu s-a închis nicio școală.

Consiliul Raional Ocnița ne-a comunicat că, momentan, în raionul Ocnița funcționează 14 școli cu predare în limba română, 10 școli cu predare în limba rusă și o instituție de învățământ mixtă. În ultimii 10 ani aici s-a închis o singură școală cu predare în limba rusă și trei școli cu predare în limba română. Începând cu anul 2020 în raional Ocnița nu a fost închisă nicio școală.

Direcția Educație a Consiliului Raional Edineț ne-a informat că în raionul Edineț activează 19 instituții publice cu predare în limba de stat, patru instituții publice cu predare în limba rusă și două instituții publice mixte. Potrivit aceleiași direcții, în raionul Edineț, în ultimii 10 ani s-au închis două școli cu predare în limba română și câte o școală cu predare în limba română și rusă și-a suspendat activitatea pe o perioadă nedeterminată. În ultimii doi ani aici nu s-a închis nicio școală.

Optimizarea şcolilor a început în anul 2010. Decizia a fost luată însă, mult mai devreme, în 2004, şi are drept scop utilizarea eficientă a banilor din bugetul de stat, dar şi asigurarea calitativă a procesului de învăţământ.