mamaplus

Câte școli din Moldova activează cu prezența fizică a elevilor

-
//
06.09.2021

93% din instituțiile de învățământ din Republica Moldova activează cu prezența fizică în clase a elevilor. Despre acest lucru a vorbit, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Educației şi Cercetării, Anatolie Topală.

„Din acele 1240 de instituții de învățământ primar, gimnazial şi liceal circa 93% activează cu prezență fizică, peste 1150 de instituții. La data de 1 septembrie am avut 88 de instituții care au informat Ministerul Educației că au ales un scenariu care o parte dintre elevi participă la procesul educațional la distanță şi acesta este un anumit procent din elevi, nu mai mult de 50%, dar, de fapt, în majoritatea instituțiilor aceasta este în jur de 15%-25% dintre elevi care participă la distanță. 

Luni am avut 88 de instituții şi din start era clar că noi vom analiza fiecare instituție ce fel de scenariu s-a ales fiindcă am colectat aceste date până la 31 august. Modelele sunt acele de anul trecut, cumva instituțiile aveau deja clar pentru ei cam ce model trebuie să aleagă în funcție de infrastructura instituției şi numărul de elevi. 

Urma după 1 septembrie să vedem ce a ales fiecare şi cum putem face aşa ca să aducem cât mai mulți elevi în şcoală, fiindcă asta ne-am propus. Am lucrat cu directorii şi şefii organelor locale de specialitate până marți am diminuat acest număr cu 10 instituții, iar astăzi încă 5-7 instituții au trecut cu prezență fizică 100%. 

De aceea avem 71 -72 de instituții care au un astfel de proces şi noi vom lucra în continuare cu fiecare dintre aceste instituții, să vedem care au fost constrângerile pentru fiecare ca să aleagă un astfel de scenariu”, a spus Anatolie Topală.

Totodată, ministrul Educației a menționat că în instituțiile de învățământ sunt respectate toate cerințele privind prevenirea infecției cu COVID-19.

„Vorbim de păstrarea distanței, purtarea măştii, aerisirea încăperilor şi dezinfectarea suprafețelor. Masca este obligatorie pentru profesori pe tot parcursul aflării în incinta instituțiilor, pentru elevii din clasele a 6-a - 12-a şi elevii din învățământul profesional tehnic este recomandată purtarea măştii, nu este obligativitate, dar este recomandată purtarea măştii. 

De asemenea obligativitatea este pentru toți studenții de purtare a măştii. Şcoala asigură tot ce este necesar de igienizarea spațiilor”, a menționat ministrul Educației.

Anatolie Topală a precizat că se ia în calcul, în condițiile creşterii semnificative a numărului de infectări, şi scenariul ca studiile să se desfăşoare la distanță.

„S-au făcut mai multe studii după ce anul trecut în mai multe state a fost necesară restricția şi trecerea la un regim de studii la distanță şi aceste studii arată că efectele în urma desfăşurării unui astfel de proces, desigur, că sunt unele nu bune, pe lângă faptul că se pierde în calitatea procesului educațional, apar şi alte efecte secundare, dacă copilul este nevoit să privească mult într-un dispozitiv electronic este problema vederii or dacă copilul este nevoit să rămână singur acasă e şi mai mare problema şi lipsa de comunicare. 

Din acest punct de vedere pentru a asigura un proces educațional calitativ, pentru a asigura sănătatea psihologică a elevului, e clar că ne dorim să menținem şcolile cât mai mult deschise. 

Iar în situația în care numărul de infectări va fi unul foarte mare, de asemenea, alte studii care țin de securizarea sănătății elevilor prevăd că trebuie închise şcolile când este o incidență foarte mare de îmbolnăviri în societate. 

Dacă incidența va fi foarte mare atunci statele vor fi nevoite să întreprindă şi astfel de măsuri. Este important ca toți elevii să revină în şcoală. 

Anul trecut Ministerul Educației a organizat procese recuperare a unor materii, dacă vor fi situații când vor fi necesar de aplicat acelaşi model vom veni cu programe speciale care să recupereze materiile pierdute”, a spus Anatolie Topală.