40 la sută dintre femeile din Moldova au fost maltratate fizic de către soț sau partenerul de viață, 12% au fost maltratate sexual, iar fiecare a zecea femeie a trecut măcar o dată prin violență economică.
Problema violenței în bază de gen a fost discutată la Bălți, în cadrul campaniei sociale ,,Rupe Tăcerea! Suntem alături”. Medici, juriști și psihologi au discutat despre serviciile disponibile pentru victimele acestui comportament, transmite nordnews.md.
„Femeile au frică de a nu fi înjosite de societate, de a nu fi complexate în privința violenței care a fost subită. Există mai multe tipuri de violență fizică, psihologică, socială, bullying-ul între copii, este și violența sexuală. Și atunci, femeile au frică de a se adresa, de a nu fi înjosite chiar de societate, de a nu se auzi mai departe, fiindcă este un negativism se răsfrânge asupra lor”, a afirmat Mariana Gârbu.
Scopul evenimentul este de a informa comunitatea locală, inclusiv refugiații din Ucraina, cu privire la serviciile disponibile pentru prevenirea riscurilor și combaterea violenței în bază de gen.
„O femeie a venit din Ucraina și din cauza naționalității, ea nu a fost acceptată în câmpul muncii. O altă femeie a fost acceptată la serviciu. Așa cum nu cunoștea limba de stat, i-au oferit un contract de muncă în limba rusă, ea l-a semnat, însă orele de lucru nu coincideau, salariu la fel, iar femeia a fost concediată. Foarte multe femei din Ucraina nu sunt acceptate la serviciu doar din cauza naționalității”, a adăugat Liliana Juc.
Femeile recunosc că, de cele mai multe ori, nu cer ajutor din cauza fricii și a rușinii.
„De fapt, este o temă complicată, pentru că dacă vorbim despre violența în familie, atunci este frica în interiorul familiei, există neînțelegerea de către alte femei, există sexismul lăuntric pe care-l au unele dintre femei. Din păcate, cum ar fi ,, trebuie să rabzi”, iar dacă ai răbdam mai mult „de ce ai răbdat atâta?”, a menționat Ecaterina.
Irina este refugiată din Odessa și locuiește în Bălți deja de un an. Ea spune că femeile din Ucraina își cunosc mai bine drepturile și sunt mult mai informate.
„În Moldova mentalitatea este diferită. Aici am auzit despre cazuri de violență fizică, atunci când soțul o bate pe soție. Nu înțeleg de ce tac despre asta. În Ucraina nu este așa”, a zis Irina.
În unele cazuri, violența le bagă pe femei în spital. Anul trecut, la Spitalul Clinic din Bălți au fost înregistrate trei cazuri de agresiune sexuală, printre care două refugiate și o minoră din nordul R. Moldova.
„Înțelegeți care este psihologia, actul de violență nu este doar la ușa spitalului. După ce se acordă asistență medicală, ele se întorc în același mediu, în aceeași casă, se întorc la același copil, la același soț. Unul dintre cel mai dramatic caz a fost când soțul, fiind sub influența alcoolului, a vrut să lovească soția. La marginea patului stătea copilul. Vrând să-și lovească soția a călcat cu genunchiul pe copil. În urma traumatismelor copilul de o lună a decedat”, a declarat Ala Condrea, vice-directorul Spitalului Clinic Bălți.
Evenimentul a fost organizat de către Fondul Națiunilor Unite pentru populație(UNFPA), Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor (UN Women) în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. La final, artiștii locali împreună cu orchestra „Barbu Lăutaru” au susținut un concert.