mamaplus

Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită

-
//
29.12.2023

Pediatrul Mihai Craiu susține că mulți copii sunt răciți din cauza variațiilor mari de temperatură din această perioadă, însă părinții trebuie să-și facă griji dacă „episodul de tuse durează peste patru săptămâni”.

mamaplus

„Variații foarte mari de temperatură în această perioadă. Iar mulți copii sunt răciți. Adică au nasul înfundat sau le curg secreții și tușesc. Acest scenariu deși îngrijorează mulți părinți NU este unul periculos pentru un copil care era anterior sănătos. Mai ales dacă nu au febră mare...”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, transmite adevarul.ro.

Medicul explică și cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită.

„Cât timp este de așteptat să tușească un copil după o viroză obișnuită? În medie două săptămâni. Și 25% din copii ar putea tuși trei săptămâni. Anormal este un episod de tuse care durează peste patru săptămâni. Ce putem face pentru tuse? Majoritatea antitusivelor nu fac nimic semnificativ. O dovedește o metaanaliză clasică. Asta în cazul în care nu fac rău. Sau chiar foarte rău”, a explicat dr. Mihai Craiu.

În consecință, pediatrul Mihai Craiu are și un sfat pentru părinți.

„Ce putem da acum, de sărbători, dacă nu este atât de grav încât să mergem la spital?!? Copiilor mai mari de un an, câte o linguriță de miere. Care ar putea fi de ajutor. Multă sănătate!”, a transmis dr. Mihai Craiu.

Într-o postare pe Facebook, dr. Mihai Craiu, anunță că sunt foarte mulți copii cu semne de boală acută care ajung zilele acestea la spital. 

„Zilnic au fost evaluați, investigați și tratați la noi, în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, peste 200 de copii. Timpul de așteptare a fost mai mare decât de obicei, dar micii pacienți au beneficiat de triaj structurat, astfel încât să nu fie în pericol, atâta timp cât așteaptă. Ordinea de sosire este respectată pentru pacienții care au aceeași severitate a bolii, după evaluarea funcțiilor vitale, la triaj”, a precizat medicul.