mamaplus

Cât de mult s-au scumpit produsele alimentare în acest an față de 2021

-
//
14.04.2022

În Republica Moldova, în luna martie, prețurile medii de consum au crescut cu 22,16% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Biroului Național de Statistică. Pentru că se apropie sărbătorile de Paști, iar oamenii urmează să facă niște cumpărături, haideți să vedem cum s-au schimbat prețurile la Piața Centrală în acest an față de anul precedent.

De exemplu, dacă anul trecut, la Piața Centrală din capitală un kilogram de cartofi era cumpărat cu 8 lei, astăzi, acesta costă cel puțin 12 lei. Și morcovul e mai scump cu 4 lei decât anul trecut. Astăzi, un kilogram poate fi cumpărat cu 12 lei.

Prețul pentru un kilogram de sfeclă roșie s-a dublat parctic. Dacă anul trecut pentru un kilogram achitam 7 lei, astăzi avem nevoie de 13 lei. Cu fix un an în urmă, castraveții erau procurați cu 40 lei kilogramul, pe când, în prezent, aceștia costă cu cinci lei mai mult.

Și roșiile sunt mai scumpe. În luna martie a anului trecut acestea costau cel mult 30 lei kilogramul, însă astăzi le găsim la prețul de 35 - 40 lei. La ora actuală, ciupercile costă de două ori mai mult decât anul trecut, prețul usturoiului rămânând la fel.

Printre produsele alimentare care s-au scumpit enorm se numără și uleiul, terciurile, sarea, ouăle de găină, dar și carnea.