Moldovenii cheltuie aproximativ 41 de procente din bugetul total pentru produsele alimentare. Cel puțin asta arată datele prezentate în cadrul unui studiu efectuat de echipa Picodi, pe care le-a colectat din Euromonitor.
Locuitorii municipiului Bălți spun că cel mai mult cheltuie pentru fructe, legume, produse din carne și pește, transmite tvn.md.
„Iau de exemplu cartofi, morcovi, sfeclă, altădată scrumbie în cutie ca să fierb cartofi la ea. Iată așa.”
„Dacă să nu ne lipsim de nimic, nici de legume de sezon, nici de fructe de sezon, o bucățică de carne de găină, de pește, măcar o dată în săptămână, se duc bani buni, nici aproximativ nu vă pot spune ce sumă.”
„Noi suntem trei oameni în familie, undeva 500 de euro. Fructe, carne, legume, cașcavaluri. Asta în general cumpărăm, nu mai vorbesc deja un fel de pește ceva, ca de obicei, complet standard.”
Aceștia mai spun că cheltuie în medie pe lună între două și cinci mii de lei pentru produsele alimentare.
„Pentru mâncare, undeva două-trei mii de lei. Per general legume, uneori carne, așa. Eu consider că nu e normal, salariile nu sunt la nivel european.”
„Așa în mediu, la 3.000 de lei. – Ce procurați cel mai des? – Păi produse necesare de primă necesitate.”
„Nu cunosc, undeva vreo 300 de euro. – Ce cumpărați cel mai des? – Carne, cel mai mult cheltui pe produsele din carne, lactate, mâncarea pentru copil.”
„Nu știu, vreo cinci mii. Fructe, legume, carne.”
Și oamenii de la sate spun că majoritatea banilor îi cheltuie pentru mâncare.
Iaca cum acum nu ai cartofi, oare nu ai altceva și cumperi o plasă de cartofi, dai opt lei, nouă lei pentru un kg. Eu acum primesc pensia patru mii de lei, până la altă lună nu-mi ajunge, că trebuie să iau aceea și aceea.”
„Din salariu, după mine chiar 65-70 de procente, nu avem salarii așa de mari ca să ne permită să trăim și să ne alimentăm bine.”
Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum în luna septembrie față de luna august a acestui an au crescut cu circa 0,5%. La produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor s-au înregistrat la ouă de găină – cu 4,3%, fructe – cu 2,7%, legume – cu 0,9%.