mamaplus

Cât ar trebui să mănânce un copil. Ce greșeală fac părinții

-
//
09.06.2023

Dacă de obicei îi pui copilului în farfurie o porție egală cu a ta, află că faci o greșeală majoră.

mamaplus

Copilul tău nu trebuie să mănânce cât tine. Dacă îți dorești ca el să nu aibă probleme cu kilogramele în plus, nu îl mai forța să mănânce o farfurie plină de mâncare. Până la vârsta de 5-6 ani porția unui copil nu trebuie să fi mai mult de jumătate din porția unui adult, transmite dcnews.ro.

"Până pe la 5-6 ani porția unui copil nu trebuie să fi mai mult de jumătate din porția unui adult. La 10 ani, 2/3 din porția unui adult. Copiilor le crește capacitatea gastrică. Stomacul e ca un mușchi. Dacă îți pui un membru în ghips se atrofiază. Așa e și cu stomacul. Nu-i mai dai, se strânge. Și cu timpul nu mai cere atât de mult", a explicat în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv, Steluța Boroghină, medic primar pediatru.

Până la 12-13 ani copilul are nevoie de trei mese și două gustări. În adolescență, de trei mese. Când devine tânăr adult - două mese pe zi, fără ronțăieli între. Acest orar al meselor face parte din educația primară. În plus, țineți cont de faptul că pentru toate bacteriile care ne reglează sistemul imunitar contează diversitatea alimentelor. Astfel, avem nevoie de cel puțin 15 tipuri diferite de alimente pe zi. E posibil să obțineți acest lucru cu mâncare gătită, în care puneți diverse legume.

Dacă deja copilul tău are kilograme în plus și îți dorești ca el să slăbească pentru a evita problemele de sănătate care pot apărea în acest caz, solicită ajutorul medicului. Acesta e cel care vă poate recomanda în programul alimentar și probiotice, adică bacteriile prezente în colon în mod normal.

Mihaela Bilic: Din păcate, adulții și copiii în România mănâncă mult și prost

Și Mihaela Bilic a vorbit anterior despre importanța educației în nutriție.

"Cum ne creștem copiii? Educația în nutriție este parte integrantă din educația de bază a unui copil. Mâncăm în fiecare zi și chiar de mai multe ori pe zi, iar alegerile pe care le facem influențează major funcționarea organismului. Așa cum învățăm geografie, istorie și biologie trebuie să învățăm care sunt nutrienții, ce rol au, în ce alimente îi găsim. Tot în copilărie se învață noțiunea de porție corectă, care este ritmul meselor și relația cu mâncarea. Dacă stabilim principiile corecte ale unei alimentații echilibrate, scade riscul apariției unor obiceiuri periculoase: mâncat în exces, ronțăit între mese, ignorarea senzațiilor alimentare sau cure de slăbire, meniuri dietetice și regimuri vegetariene, profund contraindicate copiilor.

Din păcate, adulții și copiii în România mănâncă mult și prost. Generațiile care au suferit în trecut de lipsa mâncării, au tendința în prezent să consume în exces. Părinții își răsfață copiii cu mâncare, le fac toate mofturile și cumpără produse doar pentru că au ambalajul frumos colorat. În familie s-a pierdut obiceiul de a sta la masă și de a mânca împreună cu ceilalți. Mâncarea este de multe ori semipreparată, sandvișuri sau fast-food, nu se ține cont de cantitate și nici de ritmul meselor. Fiecare mănâncă ce vrea, cat vrea și când vrea. Iar pentru copii este o tragedie, fără disciplină și reguli clare nu putem avea un comportament alimentar echilibrat", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.