Un kilogram de carne de miel costă, în aceste zile, aproape 120 de lei. Pentru comparație: anul trecut, cei care au pus de masa de Paște carne de miel, au plătit în jur de 80 de lei kg. Mulți oameni spun că vor renunța la tradiție din cauza prețurilor mari. Ciobanii însă afirmă că nu au cum să țină piept valului de scumpiri.
"Pâinea, grăunțele, cerealele le cumpărăm scump. Anul asta am cumpărat două tone de porumb cu 3 lei și 20 bani. Motorina s-a scumpit.”, susține Veaceslav Hanganu, antreprenor din satul Cociulia, Cantemir.
Până acum, gospodarul a vândut doar câțiva miei, dar speră ca până la Paște să crească comenzile. Prețul variază în funcție de cantitatea mieilor cumpărați. Anul trecut, vindea cu 70 de lei kg de carne.
Specialiștii atrag atenția ca miei de Paște să fie cumpărați doar în condiții de deținere a unui certificat sanitar.
La Piața Centrală, la tarabele unde se vinde carne de miel este forfotă, oamenii sunt doar în trecere. Prețurile mari îi sperie. Ca să vândă măcar ceva, comercianții taie mielul în două.
Alții spun că vor înlocui carnea de miel cu cea de porc, de găină sau iepure.
Pe piață, prețul unui kilogram de carne de miel variază între 120 și 150 de lei. În acest an, creștinii ortodocși vor sărbători Învierea Domnului pe 24 aprilie.