mamaplus

Campanie de donare a sângelui în toată Moldova. Când va avea loc

-
//
06.03.2023

Pe parcursul lunii martie, 54 de instituții medicale din întreaga țară vor organiza o campanie de donare de sânge cu scopul de a asigura stocurile necesare și evitarea riscurilor de epuizare a acestora.

mamaplus

Reprezentanții Centrului Național de Transfuzie a Sângelui au menționat pentru Radio Moldova că această campanie este o continuare a celei inițiate în toamna anului 2022, atunci când mai multe instituții medicale și-au manifestat deschiderea de a organiza evenimente de colectare a sângelui, transmite radiomoldova.md.

În campania din acest an, sunt implicate și instituțiile medicale din teritoriu, Spitalul Clinic Bălți fiind una dintre instituțiile în care se donează. Doar în anul 2022, spitalul a folosit peste două mii de pungi de sânge și circa două mii de pungi de plasmă, pentru intervenții chirurgicale, obstetricale și în scop terapeutic, iar în prezent există o necesitate stringentă de componente sanguine, informează Ministerul Sănătății. De regulă, pacienții care sunt supuși tratamentului prin hemodializă suferă de anemie gravă, care poate fi compensată doar prin transfuzie de sânge.

În Republica Moldova, necesitățile terapiei prin transfuzie de sânge sunt acoperite integral, fiind colectate anual peste 70 de mii de donări, care acoperă tratamentul necesar pentru circa 21 de mii de pacienți. Stocuri suficiente pot fi asigurate doar cu sprijinul donatorilor voluntari și sistematici.

Campania la care participă personalul medical este organizată de Ministerul Sănătății și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și se desfășoară pe toată perioada lunii martie.