mamaplus

Bullyingul în școală: Ce arată un sondaj făcut de elevi

-
//
13.03.2024

Peste 60% dintre elevii din Republica Moldova au fost martori la situații de bullying în școală, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național al Elevilor. Chestionarul a fost completat de peste 20.000 de tineri.

mamaplus

În cadrul sondajului au participat elevii din clasele gimnaziale și liceale din toate raioanele Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene, transmite europalibera.org.

Aceștia au răspuns la 13 întrebări timp de o lună, online sau în scris. Printre cei care au mers de la școală la școală pentru a aduna răspunsuri se regăsește și Alexandru Tofan, elev în clasa a noua la Gimnaziul-Grădiniță din satul Hădărăuți, raionul Ocnița. Acesta susține că și el a fost supus acestui fenomen, în special, potrivit lui, din cauza corpului său. El susține că în interior își spunea că totul va trece, atâta timp cât nu va atrage mare atenție acestui lucru și, în loc să agreseze și el, elevul spune că a ales să ofere bunătate. 

Potrivit sondajului, aproximativ 16.000 de elevi au spus că au fost martorii cazurilor de bullying în școlile în care învață, iar peste 11.000 nu se simt confortabil să vorbească despre ele cu profesorii. De asemenea, doar 15% dintre elevi spun că ar discuta despre acest lucru cu psihologul școlii.

Drept urmare, răspunsurile celor peste 20.000 de elevi urmează a fi analizat și transmise Ministerului Sănătății. 

În luna februarie, Ministerul Educației a lansat o campanie de informare pentru combaterea bullyingului în școli. Pe parcursul anului 2024 vor fi organizate diferite activități în școli și în mediul online, pentru sensibilizarea societății. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bullyingul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru sănătatea mintală a copiilor și adolescenților, care poate provoca depresie.