mamaplus

Bucatele prăjite interzise, norma zilnică a laptelui micșorată. De azi, grădinițele din Chișinău trec la noul meniu unic

-
//
01.12.2022

Începând cu data de 01 decembrie 2022, în instituţiile preșcolare se va implementa Meniul model unic, sezon (iarnă-primăvară) anul 2022-2023, aprobat de către DGETS și coordonat de către CSP.

Acesta va include 3 mese principale şi o gustare (dejun, gustare, prânz, cină) echilibrate de calorii, proteine, lipide, glucide. Astfel, în fiecare zi masa copiilor va conține cel puțin o porție de carne sau una de pește, pentru a le oferi copiilor proteinele de calitate superioară necesare în vârsta de creștere. Garniturile vor fi bazate pe întreg sortimentul de legume tratate termic. Totodată din meniu nu vor lipsi legumele și fructele proaspete.
 
Meniul model unic este elaborat în strictă conformitate cu prevederile meniului model recomandat de Ministerul Sănătăţii fiind întocmit de către un grup de lucru (directori de instituții, lucrători medicali, tehnologi în alimentația publică) în cadrul DGETS, cu recomandările de rigoare a specialiștilor nutriţionisti reprezentanți ai ANSP și CSP.
 
La alcătuirea Meniului model unic s-au respectat următoarele principii:

  • Raţia alimentară corespunde vârstei copiilor, necesităţilor în energie şi substanţe nutritive.
  • Regimul alimentar al copiilor este alcătuit din 4 mese (2 mese principale şi două gustări), deoarece instituţiile de educaţie timpurie activează în regim de 9,5-10 ore pe zi, valoarea calorică a raţiei alimentare este de 75% din norma fiziologică de consum zilnic.
  • Se dă preferinţă produselor naturale, organice, crescute local, de sezon. Nu sunt folosite produsele genetic modificate, cît şi cele cu aditivi, coloranţi, conservanţi sintetici. 
  • Fructele de sezon recomandate în alimentaţia copiilor sunt: mere, pere, prune, struguri, cireşe, vişine, caise, persici, gutuie.
  • La alcătuirea meniului se ţine cont de necesitatea copilului să primească două tipuri de bucate din legume şi unul de cereale. În sezonul estival se va da preferinţă legumelor, fructelor şi verdeţurilor de sezon crescute local. Bucatele din carne se servesc cu legume crude şi/ sau prelucrate termic şi verdeţuri. 
  • Bucatele bogate în proteine şi în special de origine animală se folosesc în prima jumătate a zilei (dejun, prânz). 
  • Analiza raţiei alimentare a copiilor trebuie să se bazeze pe următoarele principii: raportul dintre proteine, lipide şi glucide trebuie să constituie 1:1:4. 
  • Volumul (masa) bucatelor (g/ml) din echivalentul proteic corespunde normelor sanitare în vigoare.
  • În instituţiile pentru copii se admit următoarele moduri de preparare a bucatelor: fierbere, fierbere în aburi, înăbuşire (pe apă/în suc propriu), coacere. Nu se admit bucatele prăjite, ceea ce se respectă în IET. 
  • La alcătuirea Meniului model se ţine cont de cota părţii necomestibile a produselor alimentare şi de volumul bucatelor obţinute după prelucrarea termică a crupelor şi pastelor făinoase.
  • Meniul model este variat, unele şi aceleaşi bucate nu se repetă atât în timpul zilei cât şi în timpul săptămânii
  • Zilnic, în meniu sunt servite fructe proaspete (220 gr).
  • De două ori în săptămână copiii se alimentează cu fileu de pește dezosat (merluciu), recomandat de către ANSA.
  • Pentru alcătuirea corectă a Meniului model unic se ţine cont de compatibilitatea produselor alimentare.
  • În meniu a fost introdusă pentru prânz carnea de bovină, carnea de curcan, pulpa dezosată de pui pentru a oferi o sursă de proteine de calitate înaltă copiilor.
  • S-a exclus cina şi s-a introdus Gustarea II, fiind variată şi consistentă, deoarece regimul de activitate este de 9,5-10 ore.
  • Norma zilnică a laptelui și a produselor din lapte a fost micșorată de la 500 gr/zi până la 410, ceea ce s-a respectat la elaborarea meniului.
  • S-a micșorat considerabil cantitatea zilnică de cartofi de la 190 gr la 44 gr.
  • S-a majorat cantitatea zilnică de legume de la 200 gr la 270 gr.
  • S-a micșorat cantitatea de zahăr, crupe, unt.
  • Compoziția chimică medie pe zi a meniului-model pentru 10 zile, vârsta 3-7 ani: Energie – 1295,2 kcal, Proteine – 51,1 g, Lipide – 47,0 g, Glucide – 163,2 g.

Meniul-model poate fi văzut integral aici