În zilele de 7 și 8 ianuarie, când creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoreau Crăciunul pe stil vechi, numărul apelurilor la serviciul de urgență 112 a fost semnificativ crescut. Potrivit datelor furnizate de Serviciul 112, au fost recepționate aproximativ 14 000 de apeluri, dintre care circa 8 000 au fost apeluri reale, ce au necesitat intervenția echipajelor de urgență.
„În aceste două zile de sărbătoare, am înregistrat o activitate intensă, iar cele mai multe solicitări au venit pentru asistență medicală și intervenții ale poliției, transmite IPN.
Din totalul apelurilor reale, 4 673 au fost solicitări pentru ambulanță, restul au vizat poliția și alte echipaje de urgență”, a menționat Serviciul 112 într-un comunicat oficial.
Printre cele mai frecvente situații raportate de cetățeni au fost cazurile de hipertensiune arterială, dureri abdominale sau de spate, afecțiuni la copii, intoxicații alimentare și alcoolice.
De asemenea, în număr semnificativ, au fost semnalate accidente rutiere și conflicte de familie. În total, echipajele de ambulanță au fost solicitate pentru 4 673 de cazuri, iar poliția a intervenit în aproximativ 1 600 de cazuri, majoritatea legate de violență în familie, conflicte sau persoane aflate în stare de ebrietate.
„Echipele de poliție au fost solicitate în diverse situații, inclusiv pentru conflicte domestice, agresiuni și accidente rutiere. De asemenea, am înregistrat numeroase apeluri legate de gălăgie sau comportamente inadecvate în spațiile publice”, a precizat Serviciul 112.
Un alt aspect semnalat a fost numărul de apeluri abuzive sau involuntare, care au ocupat o mare parte din timpul echipajelor de urgență. În jur de 800 de minute au fost irosite cu apeluri false, glume sau solicitări de informații care nu aveau legătură cu cazuri de urgență. Aceste apeluri au avut un impact direct asupra resurselor disponibile pentru cazurile cu adevărat critice.
Autoritățile au reamintit că apelurile false la 112 sunt un comportament ilegal, iar apelanții care fac chemări abuzive riscă amenzi de până la 3 000 de lei. „Chemarea falsă a serviciilor de urgență pune în pericol viața și siguranța cetățenilor care au nevoie reală de ajutor”, a subliniat Serviciul 112, apelând la responsabilitatea publicului.