Un caz uluitor a fost scos la iveală de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, într-o postare pe Facebook, în care relatează cum un dispecer la ISU Cluj a reușit să salveze un bebeluș înecat cu picături pentru colici.
Printr-un apel la numărul 112, marți dimineaţă s-a anunțat faptul că un bebeluș de 3 luni este inconștient. Plutonier adjutant Florin Oneț, care lucrează în dispeceratul integrat ISU-SAJ Cluj, a preluat cazul, încercând, în primă instanță, să o liniștească pe mătușa copilului, dar și să obțină informațiile necesare gestionării situației critice, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a IGSU.
Postarea integrală a IGSU, care a adunat aproape 800 de aprecieri și 80 de distribuiri:
„Florin este tatăl unui băiețel de cinci luni, lucrează în dispeceratul integrat ISU-SAJ Cluj, iar intervenția primită în această dimineață îi va rămâne întotdeauna în suflet.
Printr-un apel la numărul 112 s-a anunțat faptul că un bebeluș de 3 luni este inconștient. Florin a preluat cazul, încercând, în primă instanță, să o liniștească pe mătușa copilului, dar și să obțină informațiile necesare gestionării situației critice.
- Respiră copilul?
- Da, însă foarte greu!
- Știți să aibă probleme de sănătate?
- Nu, dar tocmai ce a băut lapte și i-am dat câteva picături pentru colici. Probabil că s-a înecat!
- În regulă, vă rog să mă ascultați cu atenție până când vine ambulanța!
Starea copilului s-a agravat, așa că Florin și-a dat seama că fiecare secundă contează. I-a spus femeii să îl pună pe bebeluș pe brațul tatălui și a cerut să vorbească cu el. În paralel, echipajul de la Serviciul de Ambulanță Județean era deja pe drum spre Tritenii de Jos, scrie protv.ro.
- Vă rog să îl țineți pe brațul dumneavoastră și cu podul celeilalte palme să îl loviți în spate, ușor, de jos în sus!
- Niciun rezultat!
- Vă rog să continuați!
În cele din urmă, manevrele explicate de colegul nostru au avut succes. Copilul a început să respire și să-și revină până la sosirea ambulanței. Prin stație s-a transmis către dispecerat și vestea mult așteptată: „Am ajuns. Copilul e bine!”
Plutonier adjutant Florin Oneț nu este la prima intervenție de acest fel. De-a lungul carierei sale, a explicat și altor părinți cum să efectueze manevrele de resuscitare în cazul bebelușilor. Și atunci, bucuria a fost de nedescris, deși recunoaște că și-ar dori ca astfel de cazuri să nu existe. Tocmai de aceea, insistă pe importanța cursurilor de prim-ajutor!
Felicitări, Florin! Prin gestul tău un copilaș trăiește!”