mamaplus

Bărbații din Moldova ar putea să-și ia concediul paternal până la un an

-
//
13.05.2022

Bărbații care vor deveni tați vor putea să beneficieze de concediu de paternitate de la 56 de zile la 12 luni, cu privilegiul de a beneficia în continuare de salariu și de alocația pentru paternitate. Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat astăzi, 13 mai de către deputații PAS, Dan Perciun și Marina Morozova, în cadrul unui briefing de presă.

Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun, a declarat că, anul trecut doar 100 de bărbați care au devenit tați și-au luat concediu de paternitate.

„Proiectul vine să asigure un mai bun echilibru între viața familială și viața personală. Ne dorim ca ambii soți să participe în viața familială și să avem cu toții suficient timp să ne bucurăm cu toții de familie, pe lângă activitatea profesională pe care o desfășurăm” a spus Dan Perciun.

Proiectul de lege prevede și partajarea între soți a concediului de îngrijire a copilului și indemnizația respectivă. De exemplu, dacă concediul de îngrijire a copilului este de 3 ani, atunci un an și jumătate îl poate lua mama, iar 1,5 ani din concediu îi va reveni tatălui copilului.

Documentul stipulează și o nouă opțiune de valorificare a indemnizației de îngrijire a copilului. Persoanele care vor sta acasă cu copilul numai până acesta împlinește vârsta de un an și două luni, vor ridica o indemnizație lunară de 90% din salariu.

Proiectul de lege prezentat de deputații PAS mai prevede și modificarea unor articole din Codul Muncii care va permite părinților să beneficieze de un regim flexibil de muncă – de exemplu, jumătate de zi să muncească cu prezență fizică, iar cealaltă jumătate de zi să lucreze de la distanță.

Inițiativa legislativă a fost lansat în ajunul Zilei Internaționale a Familiei, sărbătorită anual la 15 mai și urmează să treacă toate procedurile legislative pentru a deveni lege.