Moldovenii îşi vând organele pe Internet pentru câteva mii de euro. Mulţi iau această decizie, fără să realizeze că îşi pun în pericol sănătatea şi riscă imens cu propria viaţă.
Este cazul şi unei femei de 31 de ani din raionul Hânceşti, care a decis că singura soluţie pentru a-şi rezolva problemele financiare este să-şi vândă un rinichi. Aceasta a plasat un anunţ pe o reţea de socializare prin care roagă internauţii să-i găsească un cumpărător.
Femeia a plasat acest anunţ pe Internet după ce a auzit întâmplător discuţia a doi tineri care vorbeau despre experienţa prin care au trecut:
"Mergeam în autocar şi vorbeau doi băieţi precum că tot şi-a vândut un băiat rinichiul şi totul e bine la dânsul. Eu nu am putut să scriu pe site la ei, că vreau să-mi vând şi eu rinichiul şi am scris pe Facebook".
Tânăra îşi vinde organul cu 25 de mii de dolari. Este conştientă că riscurile sunt mari, dar speră că aşa îşi va rezolva problemele: "Mama are probleme cu piciorul, cu mâna, nu le poate mişca. Băiatul să îl pregătesc de şcoală. Eu am probleme cu pancreasul şi mai am o infecţie. Nu cred că o să mi le rezolve pe toate, toate, dar oricum o să îmi fie mai uşor".
Femeia a fost contactată de mai mulţi oameni. Unii au criticat-o şi insultat-o, alţii, însă, s-au grăbit să o ajute.
"Poate e o glumă, poate că sunt proastă. Mulţi sunt care spun că nu îmi sunt creierii la loc. De astea. Alţii au spus că vor să mă ajute, poate trebuie de ajutat", a explicat femeia.
Din decembrie 2013, în Moldova este în vigoare o lege care prevede sancţionarea persoanelor care publică anunţuri privind vânzarea organelor. Este pedepsit atât cel care vinde, cât şi administratorul paginii web care a acceptat anunţul. Amenda ajunge până la şase mii de lei.
"Sunt extrem de vulnerabili, sunt orfani sociali, cărora este necesar de acordat un sprijin social, dar oricum infracţiunea, adică acţiunile lor în asemenea circumstanţe conţin elementele unei infracţiuni şi legea oricum urmează să fie respectată", a precizat Iurie Podarilov, şeful adjunct al Centrului pentru combaterea traficului de fiinţe umane.
Psihologii spun că oamenii care plasează astfel de anunţuri trec prin stări depresive. Totodată, aceştia nu sunt informaţi cu privire la urmările unei intervenţii chirurgicale ilegale.
"În ultimii ani noi nu am avut cazuri de prelevare de organe, dar din cei care au avut loc în anii precedenţi, vreau să vă comunic că majoritatea oamenilor au rămas invalidizaţi, deoarece când se prelevă organul ilegal, îl iau pe cel sănătos, nu pe cel care are o anumită problemă. Peste câţiva ani de zile omul se invalidizează şi apoi poate urma şi chiar au fost cazuri când a urmat decesul", a declarat Lilia Gorceag, psiholog.
Din 2013 şi până în prezent, Centrul de Combatere a Traficului de Persoane a anchetat o cauză penală care deja a fost trimisă în instanţă. Legislaţia permite prelevarea organelor doar de la oameni aflaţi în moarte cerebrală, cu acordul rudelor sau în cazul în care beneficiarul este membru al familiei.
Sursa: publika.md