mamaplus

Bălțenii se opun vânzării clădirii fostei maternități: Au o nouă inițiativă

-
//
09.06.2023

Sute de bălțeni au semnat o inițiativă de a acorda clădirilor fostei maternități din Bălți, statutul de monument de importanță locală, regională sau națională. Asta după ce Primăria și-a anunțat intenția de a vinde terenul cu pricina.

mamaplus

Unii oameni spun că țin la aceste construcții pline de amintiri, unde au venit pe lume zeci de mii de copii, transmite nordnews.md.

„Mă leagă emoții puternice de acest loc. Am născut aici doi copii și nu aș vrea ca această clădire să fie dărâmată. Cred că ar fi mai bine să deschidă un centru de creație pentru copii, un centru de tineret. Cred că sunt multe soluții de a utiliza cu folos acest spațiu.”

„Noi, tinerii, susținem inițiativa domnului Sergiu de a transforma clădirea maternității în monument de importanță locală. Clădirea este una foarte importantă și ne-m dori aici un centru de sănătate”, au spus localnicii.

Inițiativa aparține consilierului municipal Sergiu Burlacu. Alesul local susține că sediul poate fi renovat. Aici ar putea fi transferat Centrul de Sănătate nr. 2, 3 sau 4. O altă idee este transformarea clădirii într-un centru pentru tineret. Iar pentru efectuarea tuturor lucrărilor este nevoie de atragerea unor investiții externe. Totodată, alesul local propune efectuate unei expertize credibile a construcției.

„Această măsură vine împotriva inițiativei conducerii autorităților publice locale de a porni procedura de comercializare al acestui patrimoniu din centrul orașului Bălți. Trebuie să menționăm că este vorba despre un teren de peste 1,7 hectare de pământ, care puteau fi folosite mai util. Nu este voie ca cineva să se facă gospodar din avuția bălțenilor”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal din Bălți.

În doar câteva zile, inițiativa a adunat 700 de semnături. Acestea urmează să fie transmise primăriei pentru a organiza consultații publice cu privire la soarta construcțiilor.

Primarul de Bălți a declarat jurnaliștilor nordnews că este deschis pentru discuții, dar e prea devreme pentru discuții despre soarta complexului, întrucât delimitarea terenului nu a fost încă efectuată.

„Cu privire la centrele de sănătate trebuie să se expună specialiștii în domeniu, medicii, care trebuie să fie aproape de oameni, de vârstnici, pentru ca ei să nu se deplaseze, de exemplu, tocmai de la cartierul Dacia sau cartierul 8. Avem un minunat centru de creație pentru copii, unde vin 1500 de copii. Acolo sunt condiții minunate, avem sală sportivă, săli de clasă mari. Sunt deschis pentru discuții și propuneri. Cum vor decide bălțenii, așa va fi”, a menționat Nicolai Grigorișin.

Clădirile fostei maternități au fost construite acum aproape 70 de ani.

În prezent, în mun. Bălți există peste 40 de monumente de importanță națională și 20 de importanță locală.