mamaplus

Bacalaureat: Peste 2.000 de elevi au obținut nota 10 la limba străină

-
//
24.05.2023

2.192 de candidați la bacalaureat au obținut nota „10” din oficiu la limba străină, iar trei candidați vor susține o singură probă de examen.

mamaplus

Decizia a fost aprobată în ședința de astăzi a Comisiei Naționale de Examene, transmite IPNcu referire la un comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării.

De nota „10” din oficiu beneficiază candidații care au susținut, pe parcursul anilor de studii în învăţământul general, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine.

Numărul de candidați care beneficiază de această facilitate este cel mai mare din ultimii nouă ani. În sesiunea de bacalaureat din anul trecut nota „10” (zece) din oficiu la proba de examen la limba străină a fost obținută de 1596 de candidați. „Numărul crescând al elevilor cu performanțe deosebite la nivel internațional denotă interesul sporit față de cunoașterea limbilor străine”, a menționat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală.

În sesiunea de bacalaureat din anul curent, trei absolvenți ai treptei liceale vor avea de susținut o singură probă de examen, datorită faptului că vor primi trei/patru note de „10” (zece) din oficiu, atât în baza certificatelor ce atestă competențe lingvistice în limbi străine, cât și în baza premiilor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale la disciplinele de studiu. Conform acelorași criterii, alți 32 de tineri vor beneficia de două note de „10” (zece) din oficiu în cadrul examenului național de bacalaureat.

Sesiunea de bacalaureat 2023 se va desfășura în perioada 2-20 iunie. La sesiune s-au înscris peste 19 mii de candidați, dintre care circa 2000 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.