mamaplus

Avorturile din cauza malformațiilor congenitale au fost interzise în totalitate în Polonia

-
//
23.10.2020

Avortul va fi permis în Polonia doar în situațiile în care sarcina îi pune viața femeii în pericol, este rezultatul unui viol sau al unui incest. Înăsprirea legii avortului este susținută de partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), naționalist și ultracatolic. 

Decizia Tribunalului a provocat rapid reacții critice la Bruxelles. Comisarul însărcinat cu drepturile omului la Consiliul Europei (CoE), Dunja Mijatovic, consideră că modificările aduse legii avortului interzic practic acest drept. Oficialul european a subliniat că guvernul împinge astfel femeile să facă avorturi clandestine, în alte țări, fiind supuse unor suferințe suplimentare. 

”Eliminarea aproape a tuturor motivelor avortului legal în Polonia echivalează practic cu o interzicere a acestuia și încalcă drepturile omului. Această hotărâre se traduce în avorturi clandestine sau practicate în strainatate, în cazul celor care au mijloacele să o facă, și în suferințe suplimentare în rândul celorlalți”, a transmis, într-un comunicat, Dunja Mijatovic.

Activista poloneză pentru drepturile femeilor Antonina Lewandowska spune că apărarea legii din 1993 se bazează pe normele ONU care interzic tortura.

„Este inuman, este o dovadă de dispreț să obligi pe cineva să ducă o sarcină până la termen, mai ales dacă fătul are malformații. 98% din avorturile legale efectuate în Polonia se sunt cauzate de malformațiile fetale”, a spus ea.

Trei grupuri internaționale pentru drepturile omului - Amnesty International, Centrul pentru Drepturile Reproductive și Human Rights Watch - au declarat că vor trimite monitori independenți în fața instanței.

„Următoarele proceduri ale Curții Constituționale se desfășoară în contextul atacurilor guvernamentale repetate împotriva drepturilor femeilor și a eforturilor de a reveni asupra drepturilor reproductive, precum și a modificărilor de legislație și politice care au subminat independența sistemului judiciar și statul de drept în Polonia”, au arătat organizațiile într-o declarație comună.

Judecătorii Tribunalului Constituțional din Polonia sunt acuzați frecvent că sunt loiali partidului de la putere, care a și reformat instituția. Datele oficiale arată că, anul trecut, în Polonia s-au înregistrat aproximativ 1.100 de avorturi, majoritatea fiind autorizate din cauza unor malformații ireversibile ale fătului. Potrivit unor ONG-uri, în urma înăspririi legii, numărul avorturilor practicate clandestin în Polonia sau în clinici străine ar ajunge la 200.000 pe an.