mamaplus

Avocat: Părinții pot da în judecată statul ca acesta să le dea copiilor lor computere

-
//
08.04.2021

Avocatul Iulian Rusanovschi afirmă că părinții au dreptul să dea în judecată statul ca acesta să le asigure copiilor lor computere în vederea desfășurării procesului de instruire online. Un adevăr trist, devenit evidență, deși autoritățile nu-l recunosc deocamdată în mod oficial: odată cu trecerea la distanță a procesului educațional sau, cum se mai spune, online, învățământul în Republica Moldova nu mai este gratuit și asigurat de stat, notează noi.md.

Un barou de avocați din Republica Moldova, care apără drepturile elevilor la educație și pe cele ale părinților, a adresat o interpelare Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în care a solicitat informații cu privire la numărul elevilor din Republica Moldova și la gradul de asigurare a lor, dar și cadrelor didactice cu tehnică de calcul în vederea desfășurării lor procesului de instruire la distanță.

Ce răspuns a dat Ministerul Educației

În anul 2020, în scopul asigurării cu tehnică de calcul necesară pentru desfășurarea procesului educațional la distanță, au fost alocate 20 de milioane de lei din bugetul de stat și 3,5 milioane de dolari din cadrul Proiectului Învățământului din Moldova, finanțat de Banca Mondială, pentru achiziționarea a 13 000 de laptopuri pentru elevii și cadrele didactice din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Până în data de 5 aprilie 2021, au fost achiziționate și transmise organelor locale de specialitate doar 3 000 de laptopuri, celelalte 10 000 urmând să fie transmise de acum încolo.

Ministerul Educației mai precizează că, din bugetele administrației publice locale și cele ale instituțiilor de învățământ au fost achiziționate 6 000 mii de unități de tehnică de calcul. Iar, din donațiile partenerilor educaționali, instituțiilor de învățământ le-au fost transmise peste 1 000 de unități de tehnică de calcul.

Făcând un bilanț constatăm că, pe perioada pandemiei, pentru elevii și cadrele didactice din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, le-au fost transmise 10 mii de unități de tehnică de calcul (3 000 + 6 000 + 1 000). Potrivit Ministerului Educației, toată această tehnică de calcul achiziționată din bani bugetari este destinată elevilor și cadrelor didactice, dar este transmisă în gestiunea instituțiilor de învățământ și se află la evidența acestora. Și este transmisă cu titlu gratuit elevilor și cadrelor didactice care au probleme de ordin tehnic în participarea la procesul de educației online, în special copiilor din familiile sărace.