mamaplus

Avansare medicală: A fost creat un dispozitiv ce detectează țesutul canceros

-
//
24.03.2023

Cercetătorii finlandezi au dezvoltat un dispozitiv care ajută la identificarea ţesutului canceros în timpul intervenţiilor chirurgicale, ceea ce ar putea să reducă riscul de recidivă a cancerului, a anunţat Universitatea din Finlanda de Est.

mamaplus

Primele studii clinice pe oameni ale dispozitivului, cunoscut sub numele de monitor de ţesut aspirat, au avut loc la Spitalul Universitar Kuopio, transmite digi24.ro.

Monitorul este ataşat la un tub de aspiraţie chirurgical utilizat în mod obişnuit la intervenţiile chirurgicale, prin care ţesutul este îndepărtat. Cu monitorul de ţesut, chirurgul primeşte informaţii aproape în timp real despre conţinutul ţesutului îndepărtat. Dispozitivul identifică ţesutul tumoral cu ajutorul fluorescenţei, relatează Xinhua.

Utilizarea dispozitivului ar urma să îmbunătăţească ratele de îndepărtare a tumorii şi să reducă nevoia de noi intervenţii chirurgicale locale. Această procedură ar conduce la economii şi rezultate mai bune pentru pacienţi, se precizează în comunicat.

„Scopul nostru este de a rafina tehnica până la un standard de aur pentru chirurgia ghidată prin fluorescenţă”, a declarat Antti-Pekka Elomaa, profesor de neurochirurgie experimentală şi preşedinte al Consiliului Marginum.

Tehnica de monitorizare a ţesuturilor a fost dezvoltată de startup-ul finlandez Marginum şi se bazează pe cercetări interdisciplinare efectuate de Universitatea din Finlanda de Est, Departamentul de Neurochirurgie al Spitalului Universitar Kuopio şi Centrul de Microchirurgie din Finlanda de Est.