mamaplus

Atenție, părinți! Tot mai mulți copii ajung la medic din cauza bolilor diareice acute

-
//
03.08.2022

În Moldova, crește numărul cazurilor de boli diareice acute, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Potrivit medicilor, în ultima săptămână au fost înregistrate 450 de cazuri, comparativ cu 407 în săptămâna precedentă. Cei mai afectați sunt copiii, care constituie 65,1% din numărul total de cazuri.

Conform rezultatelor investigațiilor de laborator, de pe obiectele mediului înconjurător au fost colectate 61 de probe, în 15 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1) (ce nu provoacă holera, dar poate cauza boli diareice acute). Prezența vibrionului holeric nu a fost confirmat în nicio probă din cele supuse investigațiilor.

Semnele clinice ale diareii sunt: febră înaltă de până la 40°C, dureri în abdomen, grețuri, vomă, slăbiciuni generale, cefalee. La copii, în special la micuții de până la un an, semnele clinice se dezvoltă mai repede decât la adulți şi starea sănătății se poate agrava în timp scurt.

În cazul apariției semnelor clinice de boli diareice acute, nu se permite autotratamentul, mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii. Recomandarea de bază este consultarea de urgență a medicului de familie, care va prescrie tratamentul corespunzător în baza investigațiilor clinice și de laborator.

Potrivit ANSP, datele monitorizării includ informații raportate din 44 de teritorii administrative, inclusiv din partea de est a țării.