Pe 6 octombrie, în întreaga lume este sărbătorită Ziua Zâmbetului. Un copil zâmbeşte de cel puţin 400 de ori pe zi, în timp de un adult de doar 20. Haideți măcar astăzi să mărim scorul, mai ales că avem atâtea motive să fim fericiți, iar zâmbetul are o mulțime de beneficii!
1. Treci mai uşor peste situaţiile jenante atunci când zâmbeşti
Te-ai împiedicat în plină strada? Ţi s-au rupt pantalonii în public? Ai rămas fără flec la pantof pe ringul de dans? Ţi-a căzut sos pe bluză când eşti la cină în oraş? Doar câteva dintre situaţiile jenante pe care le poţi depăşi mai uşor atunci când zâmbeşti! Iar ceilalţi din jur nu te vor mai privi cu ochi critici dacă tu tratezi propria problemă cu un zâmbet mai mult sau mai puţin sincer! Funcţia senzaţiei de jenă este să ne salveze din situaţiile sociale dificile (Keltner şi Buswell, 1997). Zâmbetul jenat pe care îl afişăm implică privirea în pământ şi, uneori, un râs nervos. Acest lucru îi determină pe cei din jur să se simtă mai apropiaţi de noi, să nu considere greşeală chiar atât de gravă şi să ne ierte mai repede. Zâmbetul jenat ne ajută, aşadar, să scăpăm aproape basma curată. Din nou, iată puterea unui zâmbet.
2. Eşti iertat mai uşor atunci când zâmbeşti
Conform unui studiu condus de LaFrance şi Hecht (1995) suntem mai îngăduitori cu aceia care încalcă regulile, atunci când ei zâmbesc după aceea. Nu contează dacă e un zâmbet fals, unul chinuit sau unul sincer. Toate funcţionează şi ne fac să vrem să fim mai îngăduitori cu cel care a greşit.
3. Inspiri mai multă încredere dacă zâmbeşti
Zâmbetul este un gest care sugerează că suntem demni de încredere şi trimite un mesaj pe care ceilalţi îl decodează ca însemnând că suntem oneşti şi că pot coopera cu noi. Oamenii care zâmbesc des sunt consideraţi mai generoşi decât alţii şi mai deschişi. (Mehu et al, 2007). Zâmbetul îl determină pe celălalt să te considere cu cca 10% mai de încredere decât ar fi făcut-o dacă nu zâmbeai.
4. Te doare ceva? Zâmbeşte şi te vei simţi mai bine!
Psihologii numesc abilitatea organismului de a atenua o durere fizică prin zâmbet "ipoteza feedback-ului facial". Chiar dacă e un zâmbet forţat, el e suficient pentru a ne ameliora puţin dispoziţia (acesta e un exemplu bun de cogniţie corporală).
5. Vrei să agăţi un bărbat? Zâmbeşte-i!
Un studiu a examinat felul în care bărbaţii le abordează pe femei, în baruri (Walsh&Hewitt, 1985) şi a concluzionat că atunci când femeile s-au limitat la a-i privi pe bărbaţii participanţi la studiu, au fost abordate în proporţie de 20%. Când aceleaşi femei au şi zâmbit, procentul a crescut la 60%.
6. Zâmbetul poate masca adevărata noastră stare de spirit!
Zâmbetele false implică numai muşchii din jurul gurii, în timp ce zâmbetul real, numit zâmbet Duchenne, implică şi muşchi din jurul ochilor (care, se credea, nu sunt supuşi controlului voluntar). Cercetările recente sugerează că 80% dintre oameni pot să imite un zâmbet real, implicând toţi muşchii necesari (vezi şi Duchenne: Key to a Genuine Smile?), acest lucru întâmplându-se atunci când dorim să ascundem adevărata noastră stare de spirit. Dacă suferim fizic sau psihic, dacă vrem să ne ascundem dezamăgirea, gelozia, invidia sau dacă vrem să transmitem unei persoane că o plăcem, deşi nu este cazul, zâmbim. Cheia unui zâmbet în care ceilalţi să aibă încredere stă în a zâmbi încet, treptat, în aşa fel încât să dureze cam jumătate de secundă până când expresia să cuprindă tot chipul.
Sursa: puterea.ro