Moașele din întreaga lume au motiv de sărbătoare. Astăzi, este ziua profesională a femeilor cu pregătire specială, din personalul mediu sanitar, care asistă și îngrijesc femeile la naștere.
Ziua internațională a moașelor se sărbătorește, în fiecare an, pe 5 mai și are drept scop reliefarea importanței moașei în sistemul sanitar, fiind o ocazie pentru fiecare în parte de a-și consolida sau crea noi relații în cadrul profesiei și de a-și îmbogăți cunoștințele, aflând despre ceea ce fac moașele din alte țări.
Organizația Mondială a Sănătății și Confederația Internațională a Moașelor conlucrează, pentru organizarea manifestărilor din această zi, pentru a promova calitatea de moașă ca însoțitor calificat pentru gravide și participarea acesteia la naștere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcție de particularitățile din fiecare țară. Moașele sunt considerate esențiale pentru atingerea obiectivelor OMS și CIM de reducere a mortalității materne și a noilor născuți.
OMS și partenerii săi solicită încetarea discriminării, a hărțuirii și a lipsei de respect care împiedică moașele să ofere îngrijiri de calitate gravidelor și nou-născuților. Multe moașe se confruntă cu izolarea culturală, cazare nesigură și salarii mici. De cele mai multe ori, eforturile lor sunt limitate de relațiile de putere inegale din cadrul sistemului de sănătate, potrivit www.who.int.
Tema pentru anul 2017 „Moașe, mame și familii: parteneri pentru viață!” confirmă faptul că moașele de pretutindeni înțeleg că, lucrând în parteneriat cu femeile însărcinate și familiile acestora, le pot ajuta în luarea corectă a deciziilor în problemele pe care le au pentru a avea o naștere în condiții de siguranță și cu o finalitate reușită.
Cu prilejul acestei ediții, pornind de la tema aleasă, în cadrul acțiunilor se urmărește încurajarea moașele să împărtășească punctele de vedere folosind expresia „cred în parteneriat”, pe toate platformele de informare ale zilei, potrivit site-ului internationalmidwives.org.
În tot mai multe țări, sunt organizate activități colaborând cu asociațiile de obstetrică, cu serviciile de publicitate pentru a oferi informații și consiliere. Organizarea unei reuniuni, conferințe sau a unui atelier urmărește informarea despre noile evoluții în domeniu, și schimbul de experiență între moașele din regiuni diferite, scrie agerpres.ro.
Confederația Internațională a Moașelor (CIM) a susținut ideea celebrării Zilei internaționale a moașelor în asociațiile membre la sfârșitul anilor 1980, apoi a lansat inițiativa în mod oficial în 1992. CIM este o organizație non-guvernamentală acreditată și reprezintă moașele, asociațiile și organizațiile din întreaga lume ce au obiective comune în îngrijirea mamelor și a nou-născuților.
Sursa: Mamaplus.MD