Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfânta Ludmila!

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfânta Ludmila!

-
//
29.09.2017

Sfânta Muceniță Ludmila, Prințesa Cehă, s-a căsătorit cu Bořivoj I din Boemia. Cuplul Ludmila și Borivoj a fost convertit la creştinism în jurul anului 871. Ea şi soţul ei au fost botezaţi, probabil, de către Sfântul Metodiu.

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfânta Ludmila!

După ce au devenit creștini, ei au avut grijă să lumineze poporul cu lumina credinței adevărate, au construit biserici și invitau preoți să facă slujbe divine în ele. Prințul Borivoj a murit devreme, la 36 de ani. Sfânta Ludmila, fiind văduvă, a dus o viață strictă și pioasă și a continuat să aibă grijă de Biserică în timpul domniei fiului său, Vratislav.

Vrastislav a murit în 921, iar pe tron a ajuns nepotul Sfintei Ludmila, pe nume Wenceslav. Sfânta Ludmila a fost principala susținătoare a nepotului său.

Drahomira, mama Sfântului Wenceslaw devine geloasă pe influența creștină pe care o are Sfânta Ludmila asupra nepotului său.

Drahomirna plănuiește să o ucidă pe Sfânta Ludmila, astfelîintr-o seară aceasta este strangulată cu propriul său șal.

Inițial Sfânta Ludmila a fost înmormântată la Biserica Sfântul Mihail din Tetin. Iar în anul 1100, moaștele Sfintei Ludmila au fost depuse în biserica Sfântul Gheorghe din Praga. Sfânta Ludmila este considerată patroana Bohemiei fiind practic prima ducesă creștină de Bohemia. A fost canonizată la scurt timp după moartea sa.