mamaplus

Aproximativ 80% din cetățeni vor beneficia de compensații la facturi în perioada rece a anului

-
//
05.08.2022

Aproximativ 80% din cetățeni vor beneficia de compensații în facturi în perioada rece a anului. În condițiile în care nivelul de sărăcie energetică este mare, ajutoarele vor fi oferite în funcție de vulnerabilitatea energetică a familiilor. Se va ține cont de componența familiei, veniturile acesteia și tipul sistemului de încălzire. Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

De asemenea, el a venit cu precizări în legătură cu posibila trecere la învățământul online, ca măsură extremă, pentru a economisi bani pentru încălzire.

"Mecanismul va veni cu suport în factura de gaz, în cea de energie termică și electrică. Dacă vorbim despre localitățile rurale, majoritatea au case, dar asta nu înseamnă că ei sunt foarte bogați și pot să-și permită să achite în întregime un tarif. Criteriul va fi strict bazat pe componența familiei, pe venituri, pe cheltuieli. Nimeni nu va rămâne în urmă. Cei care trebuie să primească compensații, le vor primi.", afirmă ministrul Andrei Spînu.

În cazul reducerii sau sistării livrărilor de gaze de către Gazprom, autoritățile au elaborat un plan de diminuare a impactului crizei energetice care, între altele, prevede trecerea învățământului pe online timp de zece zile pe lună. Această propunere a generat nemulțumiri din partea cetățenilor, motiv pentru care ministrul Spânu s-a văzut nevoit să vină cu precizări.

"Învățământul online se referă doar la instituțiile de învățământ care au ca singura soluție de încălzire, gazul. În cazul în care vom avea limitări de gaz, vom ajunge acolo. Noi nu dorim asta să fie, dar dacă va fi nevoie de zece zile să învățăm online, va trebui să o facem, pentru a depăși această perioadă.", a mai adăugat Andrei Spînu.

La ora actuală, Republica Moldova are stocat un volum de 24 milioane de metri cubi de gaze în România, cantitate ce ar asigura necesarul de gaze al malului drept al Nistrului pentru o lună de vară și doar pentru o săptămână pe timp de iarnă. Pentru a crește aceste stocuri, Moldova a contractat un credit de la BERD. Dacă Gazprom va rezilia contractul cu Moldovagaz, Chișinăul nu va mai putea procura energie electrică de la Cuciurgan. În acest caz vom cumpăra curent din Ucraina la preț de piață. Și tot la preț de piață vom cumpăra gaz de pe piața europeană, așa cum s-a întâmplat și iarna trecută în timpul negocierilor cu Gazprom.