În apele de la Vadul lui Vodă au fost depistate noi cazuri de vibrion de holeră. Un anunț în acest sens a fost făcut pe 18 iulie, de Boris Gîlcă șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău.
În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău, Gîlcă menționat că au fost colectate 6 probe din mai multe bazine acvatice din țară.
„O informație pentru cei care obișnuiesc să se odihnească la plaja de la Vadul lui Vodă. Au fost colectate 6 probe de apă din bazinele acvatice în trei puncte de santinelă: plaja de la Vadul lui Vodă, plaja din orașul Vatra și din râul Bîc. În două probe, la plaja de la Vadul lui Vodă a fost depistat vibrionul holeric”, a spus Gîlcă.
Șeful Direcției Sănătate a venit cu un îndemn pentru cei care obișnuiesc să se odihnească la Vadul lui Vodă.
„Atenție celor care vor face plajă și se vor scălda acolo. Neapărat trebuie să fiți alertați, să păstrați minimum de condiții igienice și recomandarea este de a face duș după scăldatul în bazinul acvatic”, a conchis Gîlcă.
Primul caz de vibrion de holeră a fost depistat în luna iulie curent, la fel, la plaja de la Vadul lui Vodă. Mai târziu, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că în Republica Moldova nu există holeră. Potrivit specialiștilor, în apa de pe plaja Vadul lui Vodă ar fi fost identificat vibrionul non-holeric, care nu provoacă holeră, ci doar afecțiuni diareice severe.
Potrivit ANSP, vibrionul non-holeric este identificat în râuri, lacuri sau iazuri în fiecare an, pe parcursul sezonului estival. În baza rezultatelor, autoritățile sunt îndemnate să întreprindă măsuri profilactice și antiepidemice în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, inclusiv amenajarea corespunzătoare a zonelor de agrement și asigurarea respectării regulilor de igienă de către populație.