În contextul avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat de extindere a Codului Portocaliu, reprezentanții „Apă-Canal Chișinău” recomandă antreprenorilor și locuitorilor capitalei să consume raţional apa și doar în scopuri menajere. Solicitarea a fost făcută de către directorul întreprinderii Irina Gutnic, în ședința săptămânală a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău.
Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor, operatorul recomandă utilizarea pe cât posibilă a apei pentru irigare din alte surse (fântâni, reutilizarea apei de ploaie etc.).
Potrivit administrației „Apă-Canal Chișinău”, din cauza secetei, nivelul apei în râurile Nistru şi Prut este în scădere, însă acest fapt nu va afecta consumatorii din capitală.
„În prezent, nivelul apei în Nistru este de 8,6 m, fapt ce permite funcționarea Stației de pompare a apei. Astfel, zilnic, sunt distribuiți peste 200 mii m3 de apă. Cel mai critic nivel al apei râului Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioada caniculară. Tocmai de aceea, drept alternativă și pentru evitarea situațiilor de criză, în anul 2021 a fost construit barajul subacvatic de la Stația de captare a apei din râul Nistru. Datorită acestui baraj, nivelul apei în preajma stației s-a majorat, ceea ce permite buna activitate a acesteia”, susține Irina Gutnic.
În vara anului 2008, când au fost inundațiile pe Nistru, s-a atins cota maximă a nivelului apei în râu, care constituia circa 19,4 m. În acea perioadă, capitala a fost asigurată cu apă potabilă non-stop, deși Stația de pompare de la Vadul lui Vodă activa în regim de alertă. O situație mai puțin riscantă s-a înregistrat și în vara anului 2010, când a fost inundată doar plaja de la Vadul lui Vodă.