mamaplus

ANSP îndeamnă părinţii să fie prudenţi la păstrarea produselor chimice

-
//
02.01.2020

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) atenţionează părinţii să fie prudenţi la păstrarea produselor chimice în condiții casnice, mai ales în perioada vacanţei de iarnă când copiii sunt acasă.

Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că stresul provocat de pregătirile pentru sărbătorile de iarnă și neacordarea atenției necesare copiilor în această perioadă, oferă posibilitate micuţilor să exploreze în mod liber spaţiul din casă.

„Copiii explorează mediul jucându-se, încercând să deschidă containere, imitând ceea ce văd la adulți și punând lucrurile în gură. Înghițirea unei substanțe toxice, contactul acesteia cu pielea, pulverizarea ei în ochi sau inhalarea poate duce la intoxicație. Tradiţional în timpul vacanţei copiilor, se intensifică cazurile de intoxicații cu diverse produse chimice toxice printre care medicamente, monoxid de carbon, alcool şi produse de uz casnic. Pentru a evita o eventuală urgență de sănătate, specialiștii fac apel către adulți să nu lase minorii fără supraveghere şi să excludă accesul acestora la produsele chimice”, a spus Croitor.

Totodată, ANSP recomandă adulţilor să atragă o atenție sporită la calitatea și compoziția jucăriilor procurate copiilor și la utilizarea produselor pirotehnice în preajma casei și a membrilor familiei. 

Acestea, pe lângă pericolul de a produce explozii și combustii, elimină în mediu diferite substanțe chimice periculoase pentru sănătate.

Datele ANSP arată că în perioada 2016-2018, în țară s-au înregistrat 405 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au murit. 

Din numărul total de intoxicații, în 144 de cazuri sau 36% au fost implicaţi copii, fiind înregistrate trei decese.