mamaplus

ANSP combate cele mai frecvente mituri despre pandemia COVID-19

-
//
22.07.2020

Odată cu relaxarea restricțiilor și circulația intensă a populației, mai multe persoane ignoră măsurile de protecție și de prevenire a transmiterii infecției COVID-19. Oamenii nu întotdeauna evită locurile aglomerate, nu păstrează distanța socială și preferă să nu poarte măști în spațiile publice. Iar cei care neagă existența coronavirusului și susțin teoriile conspirației sunt destul de vocali și influențează alte persoane.

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) dezminte falsurile și miturile despre noul tip de virus.

„Valul informațional despre teoriile conspirative și falsurile referitoare la infecția COVID-19 care au inundat spațiul informațional și nu doar subminează eficiența măsurilor de sănătate publică, ci și conduce la discriminare, confuzie, frică și, foarte probabil, prejudicii sociale pe termen lung. Iar cei care neagă gravitatea bolii și susțin teoriile conspirației sunt destul de vocali și influențează o parte a populației”, atenționează ANSP.

Pentru a evita răspândirea informațiilor false despre COVID-19, fiți precauți la următoarele indicii:

  • denumirea site-ului care mediatizează știri false este dubioasă și necunoscută;
  • pentru a atrage atenția cititorilor este accentuat cu majusculă cuvântul cheie din titlu;
  • știrea nu este citată de vre-o sursă oficială și nicio instituție media credibilă nu a preluat informațiile date;
  • deseori pentru a deschide conținutul știrii se solicită distribuirea ei prin rețelele de socializare.

Iată cele mai frecvente falsuri și mituri despre COVID-19, combătute de ANSP:

FALS: Nu există niciun virus ce provoacă noul tip de coronavirus, oamenii se îmbolnăvesc și decedează de alte boli: cancer, diabet, infarct.

REALITATE: Pandemia provocată de noul tip de coronavirus SARS- CoV-2 a afectat aproape 15 milioane de oameni din toată lumea și a curmat viața la peste 600 mii de persoane. Cele mai vulnerabili de a face complicații și a deceda din cauza lor sunt persoanele în vârstă, cele ce suferă de boli cronice (cardiovasculare, diabet, boli de rinichi, cancer etc.). Virusul SARS-Cov-2 afectează nu doar plămânii, dar și alte organe ce complică foarte mult evoluția bolii și duce la decese premature.

FALS: Autoritățile falsifică datele statistice și personalul medical a mituit familii pentru ca în certificatul de deces al rudelor să fie indicat COVID–19 drept cauză a morții.

REALITATE: Zilnic se raportează, inclusiv și organizațiilor internaționale, numărul de cazuri noi diagnosticate de laborator și numărul celor decedați, care la fel sunt confirmate prin teste de laborator la prezența infecției COVID-19. Nicio persoană căreia i se fac teste repetate pentru a verifica eficacitatea tratamentului nu este raportată ca fiind pozitivă, mai mult decât o singură dată, atunci când i s-a stabilit diagnosticul COVID-19.

Cu referire la cauza de deces de COVID-19: în Republica Moldova, nu este niciun caz documentat care ar confirma că familiile sunt mituite pentru falsificarea certificatelor de deces a rudelor care au decedat din altă cauză. În primul rând, un deces de COVID-19 trebuie să fie documentat de un rezultat de laborator pozitiv și de fapt, nu se cere acordul familiei pentru stabilirea cauzei de deces a rudelor – asta o fac doar specialiștii.

FALS: Purtarea îndelungată a măștilor poate provoca intoxicație cu bioxid de carbon și lipsă de oxigen.

REALITATE: Utilizarea îndelungată a măștilor de protecție poate fi incomodă și ineficientă, deoarece se reduce nivelul de protecție, dacă este umezită sau atinsă frecvent cu mâinile murdare. Cu toate acestea, nu duce la intoxicație cu CO2 și nici deficit de oxigen. Important este ca în timp ce purtați o mască de protecție, să vă asigurați să acopere gura și nasul și să fie corect ajustată pe față, pentru a vă permite sa fiți protejați și să respirați normal. Nu reutilizați o mască de unică folosință și schimbați-o întotdeauna imediat ce s-a umezit.

FALS: Tehnologia 5G facilitează transmiterea virusului ce cauzează infecția COVID-19.

REALITATE: Asemenea declarații fără temei sporesc riscul de a perturba opinia publică și a cresc scepticismul populației față de acțiunile autorităților de a reduce riscul de transmitere a infecției COVID-19. Lansarea rețelelor 5G este subiect de teorii conspiraționiste de ani buni deja, cu afirmații complet nefondate, precum că ar provoca afecțiuni mentale sau cancer. Odată cu noul coronavirus, conspiraționiștii s-au adaptat rapid ca să includă și COVID-19 în aceste teorii nefondate.

Adevărul este că tehnologiile 5G NU facilitează răspândirea infecției COVID-19. Virusul ce provoacă infecția COVID-19 este răspândit prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește. Oamenii pot fi, de asemenea, infectați atingând o suprafață contaminată și apoi ochii, gura sau nasul.

FALS: Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius împiedică răspândirea infecției COVID-19.

REALITATE: Te poți infecta cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară sau dacă te expui la soare sau nu. În țările cu temperaturi ridicate se atestă cazuri de COVID-19, inclusiv în Republica Moldova, pe vreme caniculară se depistează destul de multe cazuri de infecție. Da, coronavirusul este sensibil la razele ultraviolete, dar infecția va continua să se răspândească dacă nu sunt respectate măsurile de protecție. Pentru a vă proteja, asigurați-vă că ați luat toate măsurile de igienă, păstrați distanța socială, purtați masca de protecție în locurile aglomerate și evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul cu mâinile murdare.

FALS: Consumul de băuturi alcoolice poate reduce riscul de infectare cu noul tip de coronavirus.

REALITATE: Consumul de alcool nu sporește capacitățile organismului de a rezista infecției cu COVID-19 și nu tratează boala. Ba dimpotrivă, consumul nociv de alcool dăunează sănătății și prezintă un factor important de risc pentru agravarea bolilor cronice preexistente și în caz de infectare cu COVID-19, boala decurge mai grav. Soluțiile ce conțin alcool sunt recomandate doar pentru uz extern, pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor contaminate.