Deși unii specialiști declară că peștele infestat nu prezintă pericol pentru sănătatea umană dacă este prelucrat corespunzător, totuși, este inadmisibil ca acest produs să fie distribuit în instituțiile școlare, preșcolare dar și alte instituții sociale. Opinii în acest sens au fost expuse în cadrul unei ședințe organizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Directorul adjunct ANSA, Elena Malai, a declarat că, în urma controalelor făcute de către inspectori la instituțiile sociale, inclusiv școlare, s-au depistat mai multe nereguli. Printre aceste este faptul că produsele se livrează și se recepționează în lipsa actelor de proveniență. Unele produse nu au eticheta corectă, iar peștele congelat are indicii organoleptici modificați când este dezghețat.
Au depistate peste 250 kg de pește infestat, peste 100 de produse alimentare neconforme, dar și ouă alterate. Potrivit directorului adjunct ANSA, cel mai afectat pește este Merluciul, Heringul și Macroul. Cel frecvent vine din Spania, Norvegia și Irlanda.
Potrivit șefului Laboratorului Parazitologie şi Helmintologie la Institutul de Zoologie, Ștefan Rusu, parazitul care se conține în pește se numește Anisakis, iar boala care o poate provoca se numește anisakidoza, care se manifestă în special prin reacții alergice.
Șeful Direcţiei municipale pentru Siguranța Alimentelor din municipiul Chișinău, Roman Vengher, a recomandat importatorilor să elaboreze programe de autocontrol al peștelui, măsură care este prevăzută de lege. Roman Vengher a mai spus că cel mai des abateri se depistează în blocurile alimentare din instituțiile de învățământ unde nu se asigură manipularea corectă a produsului.