mamaplus

Alocațiile copiilor cu cetățenie română vor fi majorate în fiecare an începând cu 2020

-
//
15.10.2019

Alocațiile copiilor, cetățeni români, vor fi majorate în fiecare an, în funcție de rata inflației. Camera Deputaților a adoptat, astăzi, un proiect de lege care prevede majorarea alocației pentru copii cu rata inflației, începând din anul 2020, informează Agerpres.

Inițiativa legislativă vizează completarea art. 3 alin. (1) din Legea nr. 61/1993, în sensul introducerii unei norme privind majorarea valorii alocației cu indicele anual de inflație, pentru a menține cuantumul acesteia la aceeași valoare de piață.

„Cuantumul alocației de stat pentru copii se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, începând cu data de 1 ianuarie 2020”, prevede proiectul.

La acest moment, conform Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația este de 150 de lei și se acordă copiilor între 3 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională.

De asemenea, potrivit a1.ro există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă. În privința ratei anuale a inflației, aceasta este calculată și publicată de către Institutul Național de Statistică.

Potrivit avocatnet.ro, în cazul în care măsura ar fi fost aplicabilă în acest an, când rata medie de inflație a fost de 4,6%, alocația pentru copii între 3 și 18 ani ar fi ajuns la 156,9 lei, în timp ce pentru copiii de până în trei ani și pentru cei cu handicap, până în 18 ani ar fi încasat 313,8

Așadar, diferențele nu vor fi, ca principiu, mari. Și asta în ipoteza în care rata medie a inflației anuale este pozitivă, întrucât pot exista ani în care rata inflației este negativă (de exemplu, în 2016, rata a fost de -1,5%). În astfel de situații, dacă s-ar aplica legea așa cum este propusă modificarea, s-ar putea ajunge și la o diminuare a cuantumului alocației, neexistând nicio precizare în proiect cu privire la situațiile când rata este negativă.