Cel puțin 20 de femei necesită să fie operate în decurs de 24 de ore la Institutul Mamei și Copilului. Din păcate, doar jumătate dintre acestea ajung pe masa de operații. Se întâmplă din cauza utilajului și a ustensilelor vechi, care nu permit medicilor să efectueze mai multe intervenții sau să obțină rezultatele așteptate.
Institutul Mamei și Copilului are șapte săli de operații. Majoritatea utilajului datează din anii '80. Mai mult, aici nu există un sistem de ventilare performant, care să aerisească încăperile, fapt care pune în pericol sănătatea pacienților.
"Avem nevoie echipamente pentru anesteziologie, cât și echipament, începând cu masa, lampa operatorie. Actualmente în lumea civilizată se folosesc lămpi care nu fac umbre, care folosesc sistemul de leduri care sunt mai comode și ne ușurează munca", spune medicul Elena Gladun.
Medicii susțin că în asemenea condiții nu pot oferi servicii medicale performante și nici să facă față numărului mare de pacienți. Bunăoară, în decurs de 24 de ore, în sălile de operații sunt realizate maximum 12 intervenții. Iar în acest timp, alte zece femei sau copii așteaptă să fie operați de urgență.
"Fluxul de pacienți este mare, nu mai puțin de 25 de nașteri și 20 de operații trebuie asistate în condiții când este aer condiționat, flux reflux sterilizat, când este temperatura nu mai puțin de 25 de grade, când avem tot echipamentul de o singură folosință", afirmă Iurie Carauş, directorul centrului prenatal de la Institut.
Femeile își amintesc cu groază de sălile de operații. Ele își doresc că acestea, cel puțin, să fie încălzite și să aibă paturi comode:
"Când am intrat era foarte frig. Când m-am așezat pe masă tremuram toată".
"Să fie masă normală. Pereți să arate mai bine Lampa să fie schimbată".
Toate cele șapte săli de operații urmează să fie renovate în cadrul unui proiect susținut de Guvernul Turciei. De asemenea, vor fi amenajate suplimentar două încăperi pentru intervenții. Anual aici sunt operate peste 2 800 de femei și copii.