În ajun de Paște, se verifică calitatea ouălor în crescătoriile din țară

În ajun de Paște, se verifică calitatea ouălor în crescătoriile din țară

-
//
03.04.2018

În ajun de Paște, gospodinele au grijă să-și pună suficiente ouă în frigider, pentru a le folosi în bucatele de pe masa de sărbătoare, dar și pentru a le vopsi.

În ajun de Paște, se verifică calitatea ouălor în crescătoriile din țară

Inspectorii de la Siguranţa Alimentelor atrag atenţia că este foarte important să ne uităm la data fabricării, ca să nu ne trezim cu produse stricate. Ei au mers la o crescătorie de păsări din localitatea Ciorescu, pentru a vedea dacă se respectă normele de producere şi de ambalare.

Până a le vedea pe tarabe sau pe rafturi, ouăle parcurg un drum lung. Cu ajutorul unui sistem mecanizat, ouăle ajung la sortare, iar angajaţii verifică la lumină ultravioletă dacă acestea nu sunt contaminate.

"Hrana şi apa, totul e mecanizat. După cum vedeţi, factorul uman practic este exclus", a declarat Ion Toma, director general adjunct ANSA.

Direct de pe bandă, ouăle sunt aliniate, igienizate și cântărite. În funcție de greutatea lor, aparatul le introduce pe câteva benzi secundare, unde sunt marcate și apoi ajung la împachetare.

Angajaţii crescătoriei spun că, deocamdată, volumul de lucru nu s-a majorat.

"Noi le strângem de aici şi le punem în cutie. Nu s-a majorat, cum a fost aşa şi este. Ne-am obişnuit, nu-i greu", a spus Elena Ninicu, angajat crescătorie de păsări, Ciorescu.

Înainte de a fi puse în vânzare, cutiile cu ouă sunt verificate de specialişti.

"Ouăle sunt recepţionate în baza certificatelor sanitar-veterinare. Se verifică temperatura transportării, după care ouăle sunt depozitate în depozit. În acest frigider avem temperatura de păstrare de patru grade, ceea ce este o temperatură optimă", a zis Vasile Ghemu, şeful secţiei produse proaspete.

Oamenii spun că, de regulă, sunt atenţi la data fabricării.

Data limită de consum a oului nu poate depăşi 28 de zile de la producere. Specialiştii le recomandă oamenilor să verifice şi coaja fiecărui ou din ambalaj.

"Consumatorul trebuie să atragă atenţia la condiţiile de păstrare, trebuie să atragă atenţie la starea produsului, el trebuie să fie curat, fără crăpături, coaja să fie mată. Albuşul şi gălbenuşul trebuie să fie limpede, să aibă o consistenţă conformă. Să fie fără mirosuri străine", a declarat Ion Toma, director general adjunct ANSA.

Sursa: publika.md