mamaplus

În ajun de Hramul Chişinăului, cetățenii sunt îndemnați să doneze sânge

-
//
12.10.2023

În parcarea unui magazin din centru, timp de trei zile, vor fi corturi în care doritori sunt aşteptaţi să doneze sânge. Pentru fapta lor vor fi răsplătiți cu mici cadouri.

mamaplus

"Donează sânge, arată că îți pasă! Viața orașului tău este în mâinele tale!" - acesta este genericul evenimentului de donare a sângelui deschis. Punctul mobil de colectare a fost amplasat chiar în faţa unui magazin de pe strada Nicolae Testemiţanu, transmite Tvr Moldova.

Alexandru Gherman, medic, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui: De aceea noi şi am iniţiat acest eveniment înanite de ziua oraşului pentru că cei mai mulţi pacienţi sunt în clinicile din Chişinău. Să promovăm cât mai multe donări de sânge voluntare în rândul celor care s-au stabilit cu traiul în oraşul Chişinău şi unde este o densitate a populaţiei cea mai mare.

Printre primii donatori au fost studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu". Cornelia Garanovscaia este un donator cu experienţă și în trei ani a făcut acest lucru de cel puţin 10 ori.

Cornelia Garanovscaia, studentă: Dacă am eu posibilitatea aceasta şi simt că pot ajuta pe cineva, asta mă face fericit. Dacă nu sunt contraindicaţii sau patologii, atunci este mai bine pentru donatori pentru că sângele se regenerează şi facem bine pentru alţii, dar şi pentru organism.

"Ştiu că multe persoane au nevoie de sânge pentru că se luptă cu diferite boli, este un act benevol pentru societate. Consider că este necesar ca oamenii care au posibilitate să doneze sânge cu regularitate."

După ce donează sânge, voluntarii au parte de mici surprize pregătite de reţeaua de magazine care susţine această cauză.

Cristina Aramă, PR manager, reţea de magazine: Pe lângă pachetul social care vine unul obligatoriu pentru donatori, fiecare dintre ei are şansa să câştige de la o ciocolată până la o ceaşcă termos şi multe alte premii.

În Republica Moldova sunt anual peste 70 de mii de donări de sânge de la aproximativ 50 de mii persoane. Acestea acoperă tratamentul pentru aproape 21 de mii de pacienți.

Alexandru Gherman, medic, Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui: Suntem în creştere de donări, dar nu în acoperire deplină pentru procederea produsului sangvinic biomedical. Ar fi undeva încă cinci mii de donări ca să ridicăm pragul donărilor pe republică.

Potrivit specialiştilor, donarea de sânge reduce cu 30 la sută riscurile apariției bolilor cardiovasculare şi întăreşte sistemul imunitar. Pentru a putea dona sânge, voluntarii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, să cântărească nu mai puţin de 50 de kg şi să nu sufere de boli grave.