Autoritățile centrale solicită examinarea posibilității de introducere a certificatelor de vaccinare obligatorii sau teste COVID-19 la intrarea în cafenele și restaurante. Anunțul a fost făcut de ministrul economiei, Sergiu Gaibu în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. În opinia sa, o astfel de măsură va ajuta la evitarea lockdown-ului în Moldova.
„Cel mai rău lucru ar fi ca să ajungem în situația de lockdown, de aceea trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem la această situație. Tocmai de aceea sunt necesare anumite măsuri, un pic mai restrictive, dar să permită evitarea lockdown-ului. Contează procentul populației care este vaccinată, contează restricțiile care se vor lua în anumite regiuni diferențiate pentru zone cu cod roşu, galben, portocaliu.
Evident că luăm în considerare un lockdown, discutăm toate scenariile şi contează şi cât va fi durata acestui lockdown. Din păcate, acest lucru depinde de evoluția virusului, gradul de conştientizare a populației despre lucrul acesta.
Totuşi, trebuie de evitat manifestările foarte mari sau cel puțin să fie respectate acele condiții de verificare, fie că este vaccinat, fie că are anti corpi sau are un test negativ. Deci, lucrul acesta trebuie să se respecte, mai ales acolo unde sunt aglomerațiile mari”, a precizat ministrul economiei, Sergiu Gaibu.
De cealaltă parte, preşedintele Asociației „MĂR”, spune că introducerea certificatelor ar afecta mult activitatea celor din domeniul HoReCa, ținând cont de rata de vaccinare din R. Moldova. Mai mult ca atât, Aneta Zasavițchi spune că unele țări care au introdus această măsură au înregistrat un eşec, restaurantele fiind nevoite să îşi sisteze activitatea.
„Afectează foarte mult luând în considerație rata de vaccinare mică pe țară. Respectiv, ne aşteptăm la o scădere a consumului foarte drastică pentru că această condiționare are un impact direct asupra situației economice a restaurantelor şi care se răsfrânge asupra angajaților HoReCa.
Dacă luam exemplul altor state unde aceste certificate au fost introduse, rata de vaccinare era de peste 50-60 de procente. O situație mai tristă a fost în Federația Rusă, unde a fost introdus acest certificat de vaccinare, iar după o săptămână de lucru şi-au sistat de sine stătător activitatea pentru că înregistrau -90% pierderi.
Este foarte important să ştim în ce condiții să activăm şi în ce circumstanțe epidemiologice”, a declarat Aneta Zasavițchi, preşedintele Asociației „MĂR”.
Precizăm că, mâine, 22 septembrie, Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică (CNESP) urmează să se întrunească în şedință pentru a anunța noile măsuri în lupta cu pandemia.