60 de denumiri de preparate lipsesc pe piaţa farmaceutică a Moldovei

60 de denumiri de preparate lipsesc pe piaţa farmaceutică a Moldovei

-
//
09.09.2016

Piaţa farmaceutică autohtonă duce lipsă de circa 60 de denumiri de preparate medicamentoase, 32 dintre care nu au analogi. Comisia pentru importul produselor farmaceutice neînregistrate, necesare sistemului sănătăţii, a eliberat deja autorizaţiile de import pentru 20 de denumiri, iar pentru altele 12 decizia va fi luată în zilele următoare.

60 de denumiri de preparate lipsesc pe piaţa farmaceutică a Moldovei

În lista produselor pentru care urmează să fie dat acceptul de import se regăsesc Oftagel 10 g, Nitrosorbid 10 mg, Imunofan 0,005%, Fenazepam 1,0/05 mg şi altele. Celelalte medicamente care lipsesc din farmaciile ţării pot fi substituite cu analogi din aceeaşi grupă farmacoterapeutică.

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale anunţă într-un comunicat de presă, citat de IPN, că lipsa medicamentelor a fost stabilită în urma unui control efectuat la solicitarea Guvernului. Printre motivele care au dus la dispariţia unor produse medicamentoase sunt neprelungirea de către importatori a Certificatului de înregistrare a preparatului, refuzul unor producători de a livra produse farmaceutice în Republica Moldova pe motiv că preţurile de catalog nu acoperă costurile de producţie sau necorespunderea unor producători standardelor internaţionale, transpuse în legislaţia naţională.

Pentru a relua cu efect imediat aprovizionarea cu medicamentele de import lipsă, Agenţia Medicamentului a propus agenţilor economici condiţii atractive de înregistrare în Republica Moldova a produselor farmaceutice noi, precum şi a introdus procedura de autorizare simplificată a preparatelor medicamentoase. La fel, au fost simplificate cerinţele privind etichetarea şi ambalajul produselor. Agenţia a lansat şi negocieri cu producătorii internaţionali care în ultimii ani s-au retras de pe piaţa farmaceutică a ţării, în vederea reluării conlucrării. Unii deja şi-au manifestat interesul de a prezenta pachetul de documente pentru autorizarea medicamentelor produse.

În Catalogul naţional de preţuri de producător sunt indicate costurile a 4 396 de medicamente, iar în Nomenclatorul de stat al medicamentelor sunt trecute 5 716 de denumiri a produselor farmaceutice. Doar în luna august curent au fost autorizate 256 de medicamente noi, 70% dintre acestea fiind fabricate în ţările Uniunii Europene.

Sursa: IPN.md