mamaplus

50% din elevii moldoveni suferă de unele boli pentru că nu sunt aşezaţi corect în bănci

-
//
16.08.2021

Pe parcursul mai multor ani, specialiştii au constatat că factorii mediului şcolar au influență directă şi indirectă asupra stării de sănătate a copiilor. Astfel, unul din aceşti factori este necorespunderea înălțimii mobilierului cu talia copiilor din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal.

Astfel, conform datelor statistice, circa 50% din copiii din instituțiile de învățământ din țară nu sunt aşezați corect la mese. Necorespunderea înălțimii mobilierului cu talia copiilor este unul din factorii care a condiționat diagnosticarea printre copiii din instituțiile de învățământ general a bolilor sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi țesutului conjunctiv.

„Datele statistice relevă că pe parcursul anului 2020 (deși elevii au lipsit din instituții din motivul pandemiei prin COVID-19) nivelul morbidității prin bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi țesutului conjunctiv printre copiii din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal a constituit 16,8 cazuri la 1000 copii. În clasamentul structurii morbidității generale, bolile sistemului osteoarticular, ale muşchilor şi țesutului conjunctiv ocupă locul IV”, susțin experții de la noi.

Mai mult, un alt factor care influențează starea de sănătate a elevilor este necorespunderea normelor sanitare ale regimului de studiu cum ar fi numărul de ore incluse în orarul lecțiilor și a programelor de studii. Acestea determină apariția în rândurile elevilor a bolilor din partea ochilor și anexelor sale. În rândul elevilor, în perioada anului 2020, au fost diagnosticate 44,1 cazuri la 1000 copii. În structura morbidității generale aceste boli ocupă locul III.

În acest context, ANSP a elaborat norme sanitare privind dotarea sălilor de studii cu mobilier, care să corespundă taliei elevilor și a cerințelor față de orarul lecțiilor. Aceste elemente sunt legiferate în Regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice „Igiena instituțiilor de învățământ primar, gimnazial şi liceal, aprobate prin Hotărârea Medicului şef sanitar de stat nr. 21 din 29.12.2005 (MO, 2006. nr. 146-149, art. 489).

ANSP vine cu un apel către agenții economici producători de mobilier școlar să respecte strict prevederile legale în scopul diminuării nivelului morbidității prin bolile sistemului osteoarticular și ale muşchilor.