mamaplus

50% din bucătarii din grădinițele din Chișinău sunt pensionari

-
//
04.07.2023

Jumătate din bucătarii din grădinițele din municipiul Chișinău sunt de vârstă pensionară. Lucrează din zori și până în seară pentru un salariu de 4.000 de lei (200 de euro), iar tinerii specialiști nu se grăbesc să le ia locul în bucătărie.

mamaplus

Zinaida Zamurcă, bucătar-șef al grădiniței „Izvoraș” din comuna Grătiești, are 64 de ani. A petrecut în bucătărie jumătate de viață, transmite moldova.europalibera.org.

„În curând sunt 32 de ani de când lucrez numai aici, pe loc, în Grătiești. Cinci ani am lucrat în oraș. Deci, am, în total, 37 de ani de experiență”, a povestit bucătăreasa pentru sursa citată.

Își începe ziua de muncă la ora 06:00 dimineața, când pregătește micul dejun pentru copii, și o încheie la 17:00, după cină. Salariul ei de bucătar este de 4.000 de lei, la care se adaugă pensia de 2.000 de lei.

„Doamne ferește, cum să trăiești cu așa bani?! Bine că mă ajută copiii, dacă am nevoie de medicamente. Munca e grea, nu avem spălătoreasă, spăl și cazane, de aceea i-am zis directoarei că nu știu dacă am să rezist mult. Dacă o să-mi permită sănătatea, o să mă întorc la toamnă”, a spus bucătarul-șef.

20% din funcții sunt vacante

Zinaida Zamurcă face echipă în bucătărie cu Eugenia Bârcă, care are 62 de ani și este angajată la grădinița din Grătiești de 36 de ani. La început a fost dădacă, iar apoi s-a reprofilat și este ajutor de bucătar. Acum doi ani s-a pensionat și ea, dar continuă să muncească.

Directoarea grădiniței „Izvoraș”, Rodica Bargan, recunoaște că, în cazul în care bucătăresele ar pleca, nu ar putea să le găsească înlocuitoare, în condițiile în care a fost anunțată și de alți angajați că pleacă.

Potrivit autorităților locale, aproximativ 20% din funcțiile de bucătari din grădinițele din municipiul Chișinău sunt vacante, iar dintre cei care activează jumătate sunt de vârstă pensionară.

Citiți articolul integral pe Europa Liberă.