mamaplus

5 semne ale unui copil foarte inteligent

-
//
14.02.2024

În urmă cu un an, o mamă de pe Reddit a spus că ea și soțul ei au descoperit că fiul lor – care avea doi ani la acea vreme – învățase singur să citească.

mamaplus

„Fiul meu a are o memorie bună, așa că ne-am gândit că doar a ținut minte cuvintele. Însă l-am rugat să citească un cuvânt în limba maternă pentru a fi siguri dacă știe cu adevărat sau nu să citească, și a citit toate cuvintele pe care i-am cerut.”, a scris ea pe platforma de socializare.

Mama spune că fiul ei a început să fredoneze cântece la doar 13 luni. El știa toate literele și numerele la 15 luni și a învățat cum să numere („numărarea reală”, spune ea), până la 18 luni.

„A fost nevoie de un drum de 15 minute până la magazin pentru a învăța despre forme, inclusiv cele complicate, precum hexagonul, pentagonul, octogonul și trapezul. Avea aproximativ 16 luni atunci”, adaugă ea.

Sună familiar cu propriul tău copil? Crezi că al tău copil are un nivel de inteligență peste media lui de vârstă?

Iată 5 semne care arată că ai un copil foarte inteligent.

1) Explorator hiperactiv
Știm că toți copiii sunt curioși în mod natural, dar curiozitatea copilului tău pare să fie excesivă și, îndrăznim să spunem, te înnebunește puțin?

S-ar putea întâmpla să ai ceea ce în cercurile psihologice se numește un „explorator hiperactiv”.

Exploratorii hiperactivi nu pot sta nemișcați și nu sunt niciodată acolo unde i-ai lăsat ultima dată. Acești copii sunt adesea etichetați „deranjanți” de către părinți și profesori, deoarece pot fi foarte activi în mintea și corpul lor. Dar superputerea lor este că sunt incredibil de curioși și implicați.

Deși poate fi exasperant să stai cu un explorator hiperactiv, acești copii trebuie să fie onorați și nu rușinați pentru spiritul lor pasional.

Arată-le acceptarea necondiționată, astfel încât să se poată accepta într-o lume care îi poate evita în mod repetat.

Spune-i ceva de genul: „Te admir pentru creativitatea și imaginația ta. Modul tău diferit de a gândi te poate ajuta să faci lucruri uimitoare.”

2) Creierul lor pare a fi un burete 
În timp ce majoritatea copiilor au o minte care absoarbe totul în jurul lor, copiii foarte inteligenți sunt capabili să rețină informații complexe, care sunt de obicei prea complicate pentru vârsta lor.

De asemenea, au de obicei o memorie excepțională. Ei își amintesc cu ușurință detaliile, secvențele și evenimentele și adesea îi surprind pe adulți cu abilitățile lor de rememorare. Această abilitate le ajută procesul de învățare, permițându-le să facă conexiuni și asocieri mai eficient.

Acești copii, nu numai că au abilități cognitive excepționale, dar manifestă adesea un nivel ridicat de creativitate. Le place să rezolve probleme și sunt adepți să gândească în afara normei.

În mod uimitor, acești copii sunt capabili să vadă tipare, să facă conexiuni și să discearnă concepte abstracte, pe care majoritatea copiilor de vârsta lor nu sunt capabili să le facă la fel de bine.

3) Simțul uimitor al umorului

Simțul umorului dincolo de anii copilului și o abilitate avansată de a jongla cuvintele sunt caracteristici ale copilului talentat verbal.

Aceasta nu este o caracteristică a supradotaților despre care se vorbește des, cel mai probabil, deoarece atunci când ne gândim la talentul intelectual, este mai probabil să ne concentrăm asupra realizării și abilităților academice avansate.

A face glume nu este una dintre acele abilități pe care ne concentrăm. Dar nivelul de umor al unui copil indică adesea cât de inteligent este.

4) Ideea de „distracție” este diferită 

O mamă al cărei copil extrem de inteligent avea o dragoste nesățioasă pentru lectură, mergea adesea la bibliotecă cu fiul ei în weekend, pentru că asta era ideea lui de distracție. Îl lăsa să meargă la secțiunea pentru adulți și îl lăsa să aleagă orice cărți dorea.

Despre multe dintre subiectele pe care copilul le-a ales - cum ar fi explorarea și ingineria spațiului - mama nu știa prea multe.

Majoritatea copiilor foarte inteligenți consideră că învățarea este distractivă. Un copil foarte inteligent va căuta adesea oportunități de a învăța lucruri noi. Parțial pentru că își exersează mereu creierul în acest fel, jocul lor va fi deosebit de imaginativ.

Poate să aibă o imaginație sălbatică și să-și dezvolte propriile povești, cântece și piese sofisticate. Aceste exemple de muncă creativă pot conține un limbaj complex și arată o apreciere avansată pentru umor.

Copiii foarte inteligenți au și un vocabular avansat pentru vârsta lor și preferă de fapt conversația adulților.

Este încă important ca părinții să încurajeze un copil să se implice alături de semenii săi pentru a-i împiedica să devină izolați și să se retragă „din cauza diferențelor percepute în abilitățile intelectuale”.

5) Simț profund al binelui și răului
Intensitatea și concentrarea pe care copiii extrem de inteligenți le au pentru matematică sau citit, pot fi găsite și în emoțiile lor.

Copiii excepțional de strălucitori tind să fie neobișnuit de sensibili și empatici. Profunzimea emoțională și sensibilitatea lor le oferă un sentiment sporit al dreptății. Ei pot experimenta frustrare și dezamăgire atunci când simt că o situație este greșită. Datorită dezvoltării lor inegale, este posibil să nu aibă încă abilitățile de reglare emoțională pentru a naviga în acele sentimente mari.

În timp ce inteligența ridicată include o abilitate intelectuală puternică, aceasta este adesea asociată cu un puternic simț al binelui versus rău, cu o reflecție existențială și cu o dorință pentru sinceritate.

Dezavantaje ale inteligenței ridicate a copilului 
Copiii cu o inteligență excepțională pentru vârsta lor pot suferi de provocări sociale.

Un copil care este fascinat de război, vindecarea bolilor, astronomie și biologia marină, de exemplu, va avea adesea dificultăți în relaționarea cu cei de aceeași vârstă. Ei pot deveni frustrați, nerăbdători sau plictisiți de conversații și glume „adecvate vârstei”.

O nevoie sau o dorință intensă de perfecționism este o altă caracteristică la care trebuie să fii atent.

Copiilor talentați li se spune adesea cât de deștepți sunt de la o vârstă fragedă. Acest tip de laudă îi poate determina pe perfecționiști să eșueze, deoarece își fac griji că îi dezamăgesc pe alții.

Nu e de mirare, așadar, că cei avansați pentru vârsta lor pot deveni extrem de anxioși.

Deoarece acești copii sunt adesea neînțeleși, provocați să controleze emoțiile și impulsurile, frustrați de provocările de funcționare executivă, pedepsiți în mod regulat pentru comportament și nevoia de mișcare, se tem de represalii de următorul lor eșec, de următoarea lor mișcare nesincronizată.

Acesta este motivul pentru care este imperativ să le oferim acestor copii o atmosferă sigură acasă și în clasă, și să-i încurajăm să-și asume riscuri.

O atmosferă sigură include înțelegerea declanșatorilor, rezolvarea problemelor și discutarea dilemelor etice.

Cum să-ți susții copilul foarte inteligent
Experții spun că este important să oferi sprijin emoțional copilului tău. Mulți dintre acești copii sunt foarte sensibili, deoarece au adesea sentimente mai intense pentru vârsta lor.

Ofera-i copilului tau ocazia de a-si exprima sentimentele.

Evită comparațiile

Pe lângă faptul că sunt sensibili, copiii foarte inteligenți tind să fie foarte duri cu ei înșiși.

Compararea copilului cu alte persoane (colegii, frații sau chiar cu tine însuți la vârsta lor) va înrăutăți tendința lui naturală de a se simți inadecvați sau „diferiți”.

Comparațiile favorabile ar trebui evitate împreună cu cele negative.

Spunându-i copilului tău că este mai bun decât alții, îl vei plasa pe un piedestal, creând astfel așteptări nerealiste.

Pe măsură ce copilul tău se maturizează, învață-l să prețuiască pe toată lumea ca indivizi, indiferent de nivelul lor relativ de capacitate intelectuală, notează ideapod.com.

sursa