mamaplus

40 de cazuri de gripă, înregistrate oficial în Moldova în ultima săptămână

-
//
11.01.2020

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat în ultima săptămână 37 de cazuri de gripă. Conform datelor ANSP, în această perioadă medicii au tratat peste 94.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute, iar în Laboratorul virusologic al instituției au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 317 probe. În urma investigaţiilor, s-a depistat prezenţa gripei la 62 persoane.

Specialiştii susţin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecţiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu circa 25% decât în perioada similară a anului trecut. Ei amintesc că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea.

În decembrie anul trecut, în ţară au fost aduse 200 mii doze de vaccinuri antigripale. Acestea au fost repartizate în toate instituțiile medicale din țară, inclusiv în cele din capitală. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie până în mai. 

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă populației să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

Potrivit datelor ANSP, în luna decembrie 2019 o minoră de 14 ani din Cahul, revenită cu părinţii din Marea Britanie, a decedat în urma complicaţiilor survenite după infectarea cu gripă.