mamaplus

38 de gravide din Moldova s-au infectat cu COVID-19. Care este starea lor de sănătate

-
//
23.04.2020

Din cele 2.778 de cazuri confirmate de COVID-19 în Republica Moldova până la ora actuală, 38 sunt femei însărcinate. Datele au fost anunțate în această dimineață în cadrului unui briefing de presă de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Actualmente, în instituțiile medicale sunt internate 11 gravide care sunt infectate cu COVID-19. Starea de sănătate a acestora este satisfăcătoare. Alte 27 de femei însărcinate care au fost tratate de COVID-19 au fost externate.

„Aceasta înseamnă un dublu efort din partea medicilor pentru că este vorba de sănătatea mamei, dar și a fătului. Apreciem grija medicilor”, a declarat Dumbrăveanu.

Potrivit Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, până în prezent, nu există dovezi științifice cu privire la sensibilitatea crescută a femeilor gravide la COVID-19. Cu toate acestea, sarcina aduce modificări fizice care ar putea face unele femei gravide mai sensibile la infecții respiratorii virale. Femeile gravide cu boli respiratorii trebuie tratate cu prioritate maximă din cauza riscului crescut de reacții adverse.

Femeile gravide ar trebui să ia aceleași măsuri preventive de evitare a infecției care sunt recomandate pentru toți adulții, cum ar fi evitarea contactului apropiat cu persoanele care tușesc și strănută, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții pe bază de alcool, acoperirea gurii și nasului în timpul tusei și strănutului și prepararea bine a cărnii și ouălelor.

Menționăm că, în prezent, 195 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, iar cu gravitate medie – 535, restul fiind în stare satifăcătoare. Alți 15 pacienți cu COVID-19 sunt intubați. 661 de persoane au fost tratate. Totodată, în total, 76 de persoane au pierdut lupta cu COVID-19 și au decedat.