mamaplus

25 de tineri din Bălți au devenit maeștri în sport la înot

-
//
27.03.2023

La Bălți are loc cea de-a 7-a ediție a Campionatului de înot, la care participă peste 170 de sportivi. În cadrul evenimentului, 25 de tineri bălțeni au primit titlul de maeștri în sport la înot, iar alți 14 s-au ales cu premii din partea primăriei, dar și a școlii de înot, pentru rezultate remarcabile de care au dat dovadă pe parcursul anului 2022.

mamaplus

Irina Kamarovski are 17 ani, 11 dintre ei i-a consacrat înotului. Ea este considerată una dintre cele mai bune sportive din mun. Bălți, transmite nordnews.md.

,,La aceste competiții eu înot 50 m de bras, 200 m înot complex, 1500 m stil liber și 200 m înot complex. Desigur, în viața fiecărui sportiv există vremuri complicate. Toți au avut perioade în care au vrut să se lase de acest sport, dar în aceste momente trebuie să te iei în mâini și să lucrezi mai departe. În viitor aș dori să arăt tuturor că etapa la care mă aflu acum, nu este cel mai bun succes al meu. Acest tip de sport pentru mine reprezintă viața mea. Îmi doresc în continuare să-mi leg viitorul meu de acest tip de sport„, a spus  Irina Kamarovski, sportivă.

Sirghiziuc Timur înoată de mai bine de 8 ani, iar astăzi a reușit să devină maestru în sport la înot, lucru care îi permite să instruiască și alte generații pasionate de această activitate.

,,Acest tip de sport este complicat. Fiecare persoană necesită o abordare individuală. Pentru mine, acest tip de sport nu este atât de greu, dar oricum este necesar să lucrez mult și să nu mă dau bătut. Înotul dezvoltă toate categoriile de mușchi, respirația, dar și sănătatea devine mai bună decât a fost anterior„, a povestit Sirghiziuc Timur, sportiv.

Timur Sirghiziuc, sportiv din Bălți. Deși are doar 16 ani, Iana a reușit să demonstreze rezultate de invidiat.

,,Îmi place acest tip de sport, îmi place să activez în acest domeniu, să particip la antrenamente. Astăzi am participat la concurs, am înotat 50 m, am venit prima la linia de finiș și cred că am demonstrat un rezultat pe măsură„, a spus Iana Niculița, sportivă.

Iana Niculița, sportivă din Bălți. La campionatul de înot participă peste 170 de tineri din mun. Bălți, Chișinău, Tiraspol, dar și Odesa. Aceștia sunt jurizați conform unei noi metodologii.

,,Se lucrează conform unei metodologii internaționale de calculare a timpului, se numește FINA. Sportivul când înoată distanța necesară, acest program arată timpul, care automat se tranformă în puncte. Ulterior, aceste puncte se calculează conform unei sisteme specializate, iar după, se alege cel mai bun sportiv în fiecare categorie de vârstă. Aceasta este o practică internațională. Există o sistemă electronică de identificare a rezultatelor, care automat se transferă în calculator printr-un singur click, iar acesta începe a calcula cifrele„, a explicat Eugeniu Levcenko, membru al juriului, organizator.

Primarul de Bălți susține că primăria a investit peste 5 milioane de lei pentru a crea condiții bune de antrenament pentru înotători.

,,Cred că ați văzut în ce stare a fost complexul sportiv ,,Delfin” în anul 2018. Astăzi vedeți că s-a schimbat totul. Începând de la atitudinea și abordarea față de antrenamente, cât și infrastructura acestui bazin. Anume din acest motiv, avem rezultate bune. Astăzi am înmânat titluri de maeștri ai sportului, candidați la maeștri ai sportului. Tinerii, în doar doi ani au reușit să demonstreze rezultate excelente. Sunt mândru. Toți copii au uniformă. Pe ea este scris ,,Bălți”„, a declarat Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți, Nicolai Grigorișin.

Ultimul turneu de înot petrecut la Bălți a avut loc pe 24 decembrie 2022, în memoria antrenorului Victor Liubcenko.