mamaplus

17 minori, inclusiv un bebeluș de cinci luni, au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci

-
//
04.10.2021

Pe parcursul acestui an au fost înregistrate 56 de cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 80 de persoane, dintre care 17 copii cu vârste de până la 17 ani, inclusiv și un copil cu vârsta de 5 luni. Potrivit informațiilor, majoritatea cazurilor au fost provocate de consumul ciupercilor conservate și a ciupercilor congelate, culese de persoane sau achiziționate de la comercianții și preparate în condiții casnice și ciuperci colectate din grădini și păduri.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Călărași, Florești, Edineț, Fălești, Orhei, Nisporeni.

În cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și persoanele intoxicate cu cele mai periculoase specii pot fi salvate. Din aceste considerente, intoxicațiile cu ciuperci constituie una dintre urgențele de sănătate publică majore, îndeosebi la copii. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă.

Simptomele sunt foarte variate şi se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci, cantitatea de toxină consumată, precum şi cu vârsta persoanei, care suportă intoxicația. In linii generale, ciupercile toxice pot avea perioada de incubație scurtă (de la 15 minute pană la 3 ore) sau lungă (primele simptome apar după un interval de 12 sau chiar 72 de ore după ce au fost consumate).

În aproximativ peste 2 ore de la consumul ciupercilor toxice poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, amețeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiință, halucinații și chiar comă.

Medicii recomandă ca la apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, pacienții să apelează imediat numărul de urgență 112 și să evite automedicația.