mamaplus

15 copii au reușit să se întoarcă la familiile lor, în Ucraina

-
//
22.03.2023

Comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului a anunțat că autoritățile ucrainene au reușit să întoarcă încă 15 copii la familiile lor. Potrivit lui Dmitri Lubineț, copiii sunt originari din regiunile Herson și Harkov, care se aflau sub ocupație la începutul războiului.

 

mamaplus

„În ciuda tuturor provocărilor, continuăm să lucrăm pentru ca ucrainenii să aibă ocazia să-și vadă rudele și să se afle pe pământul lor”, a menționat Lubineț, fără a preciza de unde au fost returnați copiii, transmite realitatea.md.

Datele Biroului Național de Informații al Ucrainei arată că, până în prezent, pe teritoriul Ucrainei s-au întors 308 copii.

Vinerea trecută, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova Belova, care s-ar afla în centrul schemei de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Federația Rusă.

Pe 14 decembrie 2022, Dmitri Lubineț anunța că de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina au fost deportați forțat peste 12.000 de copii ucraineni.

Totodată, în presa din Ucraina au apărut informații precum că unii minori deportați forțat în Federația Rusă ar fi fost supuși exploatării sexuale.