Reușești cu greu să-ți convingi copilul să mănînce? Iată cîteva trucuri care nu dau greș:
- Pe cît posibil, ar fi bine ca toată familia să mănînce împreună.
- Fă ca mesele să fie o experiență plăcută. Vorbește despre lucuri frumoase în timp ce mîncați.
- Dă-i porții mici și laudă-l că a mîncat, chiar dacă nu termină tot din farfurie.
- Dacă micuțul respinge mîncarea, nu îl forța. Ia-o din fața lui fără să-l cerți. Încearcă să rămîi calmă, chiar dacă e frustrant.
- A schimba modul în care gătești un aliment s-ar putea să-l facă să nu îl mai refuze. De exemplu, unui copil se poate să nu-i placă sote-ul de morcovi, însă să îi mînînce cruzi sau într-o salată.
- Dacă mănîncă încet, nu-l grăbi.
- Nu-i da prea multe gustări între mese. Limitează-te, de exemplu, la o cană cu lapte, un fruct sau o felie de pîine cu puțină brînză.
- Nu folosi mîncarea ca pe o recompensă. Copilul va ajunge la concluzia că dulciurile sînt bune și le primești atunci cînd ești cuminte, pe cînd legumele sînt o pedeapsă.
- Nu te grăbi să-i dai ceva de ronțăit atunci cînd spune că-i este foame între mese. Copiii confundă adesea setea cu foamea. Încearcă să-i dai puțină apă și abia dupa aceea, dacă insistă, ceva de mîncare.
- Dacă ai printre cunoștințe copii care mănîncă bine și sănătos, invită-i să ia masa cu al tău. Puterea exemplului va funcționa. La fel, micuțul ar putea mînca mai bine alături de un adult pe care îl admiră. Aceștia trebuie să arate că alimentele sănătoase sînt delicioase.
- Dacă ai de-a face cu un copil care nu consumă suficiente fructe, legume sau alte alimente esențiale, ar fi bine ca, de comun acord cu medicul pediatru, să-i dai vitamine sau alte suplimente alimentare recomandate de acesta.
- Dă-i copilului aceeași mîncare pe care o consumă restul familiei – dar nu adăuga sare în farfuria lui.
- Nu te impacienta dacă azi preferă ceva, iar mîine nici nu mai vrea să audă de acel aliment. Este ceva normal pentru copii să-și schimbe gusturile de la o zi la alta. Dar, cu timpul, va fi mai puțin mofturos.
Sursa: moldovenii.md