mamaplus

11 morți după ce sala de sport a unei școli s-a prăbușit. Majoritatea sunt copii

-
//
24.07.2023

Unsprezece persoane au murit după ce acoperişul unei săli de sport a unei școli gimnaziale s-a prăbuşit în nord-estul Chinei, în timpul unui antrenament al unei echipe feminine de volei, a anunţat luni agenţia oficială Xinhua. Martorii spun că majoritatea victimelor sunt copii, dar informația nu a fost confirmată oficial, scrie BBC citat de digi24.ro.

mamaplus

Clădirea s-a prăbuşit duminică la ora locală 15.00 (07.00 GMT) la Qiqihar, în provincia Heilongjiang, potrivit Xinhua.

Imagini la postul naţional de televiziune CCTV au arătat acoperişul sălii de sport prăbuşit complet şi membri ai echipelor de salvare săpând printre ruine. „A fost lansată o operaţiune de căutare şi salvare implicând aproape 160 de pompieri şi 39 de camioane de pompieri”, a informat CCTV. Părinții îndurerați s-au adunat la un spital din apropiere încercând să afle vești despre copiii lor. „Mi-au spus că fiica mea a plecat, dar nu am reușit să-o vedem. Toți copiii aveau fețele acoperite de noroi și sânge când au fost aduși la spital. I-am rugat să mă lase să îmi identific copilul. Dacă nu era copilul meu?” a spus un bărbat într-un videoclip care a fost distribuit pe rețelele sociale. „Ce au făcut [autoritățile] în patru, cinci sau chiar șase ore după ce copiii au fost duși la spital?… Medicii nu ne spun despre cum decurge operațiunea de salvare”, a adăugat el. „Avem oameni în vârstă acasă, trebuie să [i ajutăm] să fie pregătiți mental. Sunt medici, ofițeri de poliție și alți oficiali guvernamentali aici. Dar nimeni nu spune nimic”, a mai spus bărbatul. 

Doar opt dintre cei 19 oameni care se aflau în sala de sport au supraviețuit. Potrivit primelor elemente ale anchetei preluate de Xinhua, muncitorii care au construit clădirea au folosit perlit – o formă de sticlă vulcanică – pentru acoperiş. Ploaia puternică a provocat expandarea acestui material pe bază de siliciu, antrenând ruperea şi apoi prăbuşirea acoperişului, a precizat agenţia, adăugând că responsabilii companiei de construcţii au fost arestați. Accidentele legate de domeniul construcţiilor sunt frecvente în China, unde există o anumită toleranţă în ceea ce priveşte regulile de securitate, a căror aplicare rămâne puţin respectată. În 2015, la Tianjin, o explozie uriaşă într-un depozit de produse chimice a ucis cel puţin 165 de persoane, într-una dintre cele mai grave dezastre de acest gen.