mamaplus

În 11 bazine acvatice din Moldova a fost depistat Vibrionul Cholerae non O1

-
//
29.07.2022

În 11 locații din Republica Moldova a fost depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1). Un anunț în acest sens a fost făcut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care supraveghează săptămânal evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute (BDA).

Potrivit ANSP, rezultatele monitorizării circulației agenților cauzali ai BDA și holerei în rândul populației și obiectele mediului ambiant, pe parcursul săptămânii 18-24 iulie, denotă o menținere a numărului de cazuri de BDA la nivelul săptămânii anterioare acesteia – 407, comparativ cu 398 — în săptămâna 28. În structura de vârstă a morbidității prin BDA predomină grupul de copii cu vârste între 0-17 ani (65,8%).

Conform rezultatelor investigațiilor de laborator efectuate în perioada 18 - 24 iulie 2022, din obiectele mediului înconjurător au fost colectate 60 de probe, în 11 dintre acestea fiind depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1) (neholerigen), care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice acute. Prezența vibrionului holeric (O1, O139) nu a fost confirmată în nicio probă din cele supuse investigațiilor.

Una dintre locațiile unde a fost depistat Vibrionul Cholerae nonaglutinabil (O1) este un lac din municipiul Hîncești. Un anunț în acest sens a fost făcut chiar de Primăria municipiului. Potrivit Primăriei, apa din lacul nr. 1 din municipiul Hîncești a fost investigată, iar drept urmare a fost depistată tulpina V cholerae non O1.

Pe 18 iulie curent, autoritățile din Chișinău anunțau că vibrionul holerei a fost găsit în două din bazinele de apă ale municipiului.

ANSP mai subliniază că, în cazul apariției semnelor clinice de BDA (febră până la 40°C, dureri în abdomen, grețuri, vomă, scaune lichide, slăbiciuni generale, cefalee, etc) nu se permite autotratamentul. Recomandarea de bază este consultarea de urgență a medicului de familie ori apelarea la serviciul de urgență 112.

Vibrionul Cholerae non O1 (neholerigen) este identificat în obiectele de mediu, în fiecare an, pe parcursul sezonului estival, la efectuarea investigațiilor în zonele de recreere. În baza rezultatelor de supraveghere, autoritățile întreprind măsuri profilactice și antiepidemice în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, inclusiv amenajarea corespunzătoare a zonelor de agrement și asigurarea respectării regulilor de igienă de către populație.