În perioada celor nouă luni de sarcină, organismul femeii trece prin o serie de schimbări mai mult sau mai puțin plăcute, dar care au un singur scop, cel de a aduce pe lume un bebeluș (sau mai mulți). Este important ca în timpul sarcinii femeia să ducă un mod de viața sănătos și să se informeze din timp despre anumite reguli în alimentație. O nutriționistă a punctat momentele cele mai importante pe care ar trebui să le cunoască toate femeile însărcinate.
Specialista a numit cele mai răspândite mituri cu privire la alimentația gravidelor.
”Se mănâncă pentru doi”
Femeile însărcinate nu au nevoie să consume un surplus de calorii. Abia în al treilea trimestru va crește nevoia pentru ~ 450 kcal adiționale echivalente unui bol cu terci de ovăz cu nuci și pomușoare.
”Toxicoza este un fenomen normal”
Desigur că adaptarea organismului la noile schimbări poate fi acompaniată pe o perioadă scurtă de sensibilitate la mirosuri/gusturi și ușoară oboseală. Însă reacții precum vomă puternică și greață deseori vorbesc despre deficiențe serioase de vitamine și minerale ale mamei, subliniază specialiștii.
”Alimentația gravidelor se bazează pe fructe și legume”
Nu există un protocol exact pentru viitoarele mămici, însă toți macronutrienții trebuie incluși. Carbohidrații consumați în exces (aici mă refer la fructe consumate cu căldarea) vor duce spre adăugarea rapidă a kilogramelor în plus și posibile probleme de sănătate.
Lucruri importante de știut pentru orice gravidă
- Calitatea alimentației mamei influențează sănătatea fătului. Odată cu sarcina, obiceiurile alimentare trebuie revizuite spre opțiuni cât mai sănătoase. Consumul dulciurilor, fast-foodului, produselor de panificație și a altor pofte ale mămicii contribuie la formarea viitoarelor preferințe alimentare ale bebelușului și a dezvoltării unor potențiale afecțiuni (astm, alergii, intoleranțe).
- Se vor exclude alimente precum alcoolul, peștele/carnea crudă, maioneza sau alte sosuri nepasteurizate, cașcavalurile cu mucegai. Nu există doze admisibile de alcool permise în sarcină. Consumul acestuia e asociat cu dezvoltarea sindromului alcoolic fetal ce poate avea urmări neplăcute. Produsele crude sau nepasteurizate pot fi contaminate cu Salmonella sau Listeria, iar gravidele sunt mai susceptibile la infectarea cu aceste bacterii.
- Două cești de cafea pe zi nu dăunează gravidelor. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că 200 mg de cofeină (~3 cești de cafea) este admisă pentru femeile gravide și cele care alăptează. Însă trebuie de ținut cont de starea generală de sănătate și alte afecțiuni prezente.