

În perioada celor nouă luni de sarcină, organismul femeii trece prin o serie de schimbări mai mult sau mai puțin plăcute, dar care au un singur scop, cel de a aduce pe lume un bebeluș (sau mai mulți). Este important ca în timpul sarcinii femeia să ducă un mod de viața sănătos și să se informeze din timp despre anumite reguli în alimentație. O nutriționistă a punctat momentele cele mai importante pe care ar trebui să le cunoască toate femeile însărcinate.
Specialista a numit cele mai răspândite mituri cu privire la alimentația gravidelor.
Femeile însărcinate nu au nevoie să consume un surplus de calorii. Abia în al treilea trimestru va crește nevoia pentru ~ 450 kcal adiționale echivalente unui bol cu terci de ovăz cu nuci și pomușoare.
Desigur că adaptarea organismului la noile schimbări poate fi acompaniată pe o perioadă scurtă de sensibilitate la mirosuri/gusturi și ușoară oboseală. Însă reacții precum vomă puternică și greață deseori vorbesc despre deficiențe serioase de vitamine și minerale ale mamei, subliniază specialiștii.
Nu există un protocol exact pentru viitoarele mămici, însă toți macronutrienții trebuie incluși. Carbohidrații consumați în exces (aici mă refer la fructe consumate cu căldarea) vor duce spre adăugarea rapidă a kilogramelor în plus și posibile probleme de sănătate.